Sverige skulle behöva ta ett steg tillbaka istället för att göra överkurs!

Idag var jag på biblioteket med barnen för att fylla på bokförrådet. Jag vet att jag har sagt det här tidigare, men det tål att upprepas – varför måste vi i Sverige vara övertydliga med precis allting?

Bara för att vi har många människor från olika länder i landet med olika hudfärg och kultur, betyder det väl inte att vi inte kan fortsätta leva som vanligt istället för att göra precis allt som står i vår makt för att precis alla ska känna sig inkluderade?

Barnböcker nu för tiden är fyllda med stereotyper. Det finns mörkhyade, kvinnor och barn i hijab, två mammor eller två pappor istället för kärnfamiljen och så klart alla dessa osvenska namn som hör till – Mohammed, Aisha, Ali etc.

Det är absolut inget fel med det, men när det går till överdrift och finns i var och varannan bok så blir det mycket påtagligt, nästan störande.

Vi var precis på bio och såg Grinchen och det slog mig då att det är samma sak i svenska filmer och serier samt så klart reklam. Överallt ska mångfalden representeras och ibland känns det som att man saknar personer med klassiskt nordeuropeiskt utseende eftersom man hela tiden får den andra bilden nedtryckt i halsen.

Jag själv ser inte ”svensk” ut så det här handlar inte om att kritisera människor med annat ursprung, utan snarare att belysa varför vi måste överdriva allt i det här landet.

Jag är tämligen övertygad om att barnböcker i MENA-länderna inte har särskilt många karaktärer med nordeuropeiskt utseende. Detsamma gäller filmindustrin – är det en film producerad i Indien eller Asien så stoppar man inte in skådespelare med en viss etnicitet bara för att man har många från en viss kontinent som bor där i verkligheten och man känner ett behov av att tillfredsställa dem. Inte heller tecknade storfilmer har en överrepresentation av en viss etnicitet, utan det blir en naturlig blandning för att passa gemene man.

Så återigen, varför måste Sverige sticka ut och överdriva allt in i minsta detalj? Är man rädd för att människor ska bli kränkta för att man inte ser mörkhyade barn i böckerna eller flickor med hijab i serierna? Kanske är det så att man inte förväntar sig att svenska böcker, filmer och reklam ska ha en överrepresentation av karaktärer som ser ut som en själv när man kommer till ett helt nytt land?

Jag tycker att man slår knut på sig själv i sin strävan efter att anpassa sig till allt och alla, men så bor vi också i världens mest lättkränkta land! Kan inte alla bara ta ett steg tillbaka och börja om från början. Go with the flow…

20181117_120709.jpg

Annonser

2 reaktioner till “Sverige skulle behöva ta ett steg tillbaka istället för att göra överkurs!

  1. Med en ledare (Löfvén) som fråntar sig allt ansvar, genom att säga att kommunerna själv får bestämma om böneutrop eller inte…
    och som påstår att fulla väntrum på Vc, beror på vår åldrade befolkning!!
    Alltså, en fegare ”ledare” får man fan i mej leta efter!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s