Är det dags för en svensk sittstrejk för att visa vårt missnöje mot våra politiker?

I Frankrike gör man inte som i Sverige och tiger still samt knyter näven i fickan när man är upprörd över politiska beslut, utan där går man ut på gatorna och protesterar.

Ilskan över president Macron har länge legat i luften och beslutet om höjda bensinpriser har fått bägaren att rinna över för många. Idag hade man samordnade protester över hela landet där aktivister blockerade vägnätet. Detta resulterade i att en kvinna avled, efter att ha blivit påkörd av en bil och 227 andra har skadats på olika platser runt om i landet.

En sittstrejk kanske vore något för oss att ta efter? Många är trötta på att bara skriva på sociala medier och manifestationer drar alldeles för lite folk, varför man inte får önskat genomslag varken i media eller kan pressa våra politiker.

Sittdemonstrationer av olika slag som påverkar samhället däremot, skulle ge mer kännbara effekter. Blockera vägnät skulle kunna ske organiserat i flera städer samtidigt, en särskild dag och tidpunkt. Tänk vilken syn när hundratals människor med plakat som skriker ut ”Sverige ska inte skriva på FN-avtalet” eller ”Annie Lööf är inte min statsminister”, sitter tysta och hindrar trafiken. Vi skulle till och med kunna få genomslag i internationell press om vi tar av oss på överkroppen och gör en tutt-kupp!

Skämt åsido så tror jag på mer civil olydnad i organiserade former, men vi saknar en stark ledare eftersom vi inte är som fransmännen som har det i blodet.

https://politiken.dk/udland/art6850424/Aktivister-blokerer-franske-veje-i-protest-mod-Macrons-reformer

macron

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s