Våldtäktsoffer i El Salvador anklagas för mord och riskerar fängelse efter att ha fött sin styvfars barn i en toalett!

Idag började rättegången mot den 20-åriga Imelda Cortez i El Salvador, som vid 17-års ålder blev gravid efter att ha blivit våldtagen upprepade gånger av sin styvfar. Detta är ännu ett fall av många som prövar landets hårda abortlagar.

Cortez säger själv att hon inte förstod att hon var gravid och hade mycket ont i magen i april förra året. Hon gick till toaletten där hon svimmade. Hennes nyfödda bebis hittades i toaletten. Barnet överlevde, men Cortez skickades i fängelse i väntan på rättegång – anklagad för försök till mord, där hon riskerar upp till 20 års fängelse.

Hennes styvfar har anklagats för sexuellt utnyttjande av minderårig och riskerar upp till 15 års fängelse.

Det latinamerikanska landet kriminaliserade abort år 1998 och sedan dess har det varit otaliga fall där kvinnor anklagas för misstänkta aborter.

Teodora Carmen Vasquez, släpptes från fängelset i februari i år efter att ha avtjänat 10 års straff för försök till mord. Hon dömdes 2008 till 30 år i fängelse för att ha gjort abort. Hon säger själv att hon födde ett dött barn efter hälsokomplikationer och hennes straff sänktes innan hon släpptes fri. Sedan Carmen Vasquez släpptes har minst fyra andra kvinnor släppts fria.

Många aktivister hoppas nu att Vasques fall skall vara vägledande även i Cortez fall, men tyvärr är stödet för de hårda abortlagarna stort i landet – särskilt hos regeringen, så det ser inte särskilt ljust ut.

Meanwhile in Sweden… bryter helvetet lös när ett parti enbart föreslår att man skall se över abortlagen och sänka den till 3 månader för att lägga oss på samma nivå som majoriteten av övriga europeiska länder.

https://www.aljazeera.com/news/2018/11/salvadoran-rape-survivor-faces-jail-giving-birth-toilet-181112160411323.html

salvador

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s