Norge gör det Sverige inte klarar – tar ställning mot Saudiarabien genom att upphäva vapenexportlicenser!

Efter veckor av förnekanden från Saudiarabiens sida vad gäller mordet på journalisten Jamal Khashoggi, har man till slut erkänt att Khashoggi dödades inne på konsulatet i Istanbul. De senaste uppdateringarna påvisar att hans kropp ska ha lösts upp med hjälp av kemikalier eftersom man har hittat spår av fluorvätesyra och andra kemikalier hemma hos generalen för konsulatet i Istanbul, Mohammed al-Otaibi, något som dock inte bekräftats från myndighetshåll.

Medan Sverige varit passiva, har man i många andra länder kritiserat Saudiarabien och hotat med åtgärder mot kungadömet. Norge annonserade tidigare idag att man upphäver alla nya licenser för vapenexport till Saudiarabien – ett beslut baserat dels på utvecklingen i kungadömet, men även situationen i Jemen.

Tyskland meddelade förra månaden att man skulle stoppa sina vapenexporter till Saudiarabien så länge mordet på Khashoggi förblir olöst.

På måndag samlas flera länder i Geneve för att deltaga i FN:mötet ”Universal Periodic Review” – som alla 193 medlemsstater måste genomgå vart fjärde år – där man ska granska Saudiarabiens hanterande av mänskliga rättigheter och då förväntas man även fördöma Khashoggi-mordet samt fokusera på landets roll i det brutala kriget i Jemen.

Washington, som länge har backat upp den Saudiledda koalitionen, uppmanade förra veckan till eldupphör vad gäller luftburna attacker i Jemen och aktivister uppmanar nu länderna att inte hålla tillbaka kritiken.

Ett antal länder har redan lämnat in listor med detaljerade frågor för granskningen, inklusive direkta frågor från Storbritannien, Österrike och Schweiz i Khashoggi-fallet.

Sverige planerar tydligen att fråga: ”Vilka åtgärder kommer man att vidtaga för att förbättra respekten för yttrandefriheten och journalisters säkerhet i konungariket Saudiarabien?”

Är det allt? Jag är förbluffad! Margot Wallström med anhang borde kunna bättre än så! Hon har inga problem med att i skarpa ordalag kritisera den kanadensiska professorn Jordan B Peterson som nyligen var i Stockholm, bara för att han vågar utmana Sveriges patetiska inställning rörande jämställdhet samt relationen mellan män och kvinnor, som verkligen gått till överdrift i vissa sammanhang, men att kritisera och ifrågasätta en diktatur som är ansvarig för ett av de blodigaste krigen i mannaminne har hon inte kurage nog att göra! Skrämmande!

Sverige – syltryggarnas paradis både när det gäller inrikes- samt utrikespolitik!

https://www.aljazeera.com/news/2018/10/jamal-khashoggi-case-latest-updates-181010133542286.html

khashoggi

Annonser

En reaktion till “Norge gör det Sverige inte klarar – tar ställning mot Saudiarabien genom att upphäva vapenexportlicenser!

  1. Jag tycker att exportförbud är fel väg att gå.Varför offra svenska arbetstillfällen för i princip ingenting? Det är illa nog med Trumpens press på svenska och europeiska företag att inte handla med Iran.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s