Homosexuella i Tanzania arresteras och torteras på grund av sin läggning!

Tio män arresterades förra lördagen för att de deltog i en bröllopsfest för ett gay-par på ön Zanzibar i Tanzania. Nu kommer de tvingas genomgå en rektal undersökning imorgon. Proceduren syftar till att upptäcka bevis för att de haft homosexuellt umgänge, men enligt många handlar det enbart om att förnedra och åsamka smärta.

FN:s kommitté mot tortyr har proklamerat att sådana undersökningar inte är medicinskt motiverade och aktivister menar att det strider mot internationell lag.

De senaste åren har anti-gay-retoriken ökat i landet och Paul Makonda, regional guvernör för Dar es Salaam, Tanzanias största stad, har satt samman ett team av myndigheter och poliser som fokuserar på gaypersoner som riskerar långa fängelsestraff. En fällande dom där personer bryter mot ”naturens lagar” kan leda upp till 30 år i fängelse.

Homosexualitet fortsätter att vara tabu över hela Afrika och homosexuella riskerar att utsättas för diskriminering eller förföljelse. Sex av åtta länder som utförde rektala undersökningar år 2016 var afrikanska: Tunisien, Egypten, Zambia, Kenya, Uganda och Kamerun.

På vissa ställen står tiden tydligen helt stilla och det är många länder här i världen där homosexualitet fortfarande är likvärdigt med dödsstraff.

https://www.theguardian.com/world/2018/nov/08/tanzania-men-arrested-for-gay-marriage-face-anal-examinations

makonda

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s