Tragiskt att höra från sin 9-åring att skolans vanligaste svordom är hora!

Idag berättade äldsta sonen som går i tredje klass att läraren pratat om svordomar och hur man bemöter andra, vilket är bra eftersom det används alldeles för mycket svordomar bland barn och unga i dagens samhälle.

Tack vare internet och Youtube kommer svordomar in tidigt i barnens vardag och det är inte ovanligt att barn redan på förskolan kan minst tre svärord.

Fast allt är inte internets fel – det räcker att titta på en svensk film eller tv-serie så svär man så det står härliga till. Det finns två saker som garanterat alltid finns med i svenska filmer – svordomar och sexcener!

Det som var tragiskt med hela historien var att läraren berättat för barnen att den mest använda svordomen förra året på skolan, som för övrigt huserar årskurs 0-6, var HORA.

Beklämmande och det säger en hel del! Det ska tilläggas att detta inte är en storstadsskola, utan den ligger på landet i en småstadskommun. Jag vill inte ens tänka på hur illa språkbruket ser ut på skolorna i storstäderna!

Personalen är fantastiska som verkligen kämpar för att bringa ordning och reda i skolan trots att det nästan är omöjligt att bekämpa detta ofog med otrevlig attityd mot andra, något jag själv märker av då jag dagligen tjatar här hemma om att de inte ska svära i varannan mening utan att det får effekt.

Man önskar att alla skolor skulle arbeta aktivt med värdegrunden så att barnen förhoppningsvis växer upp med respekt för varandra, men det är inte enbart skolans ansvar utan självklart måste även vårdnadshavarna dra sitt strå till stacken!

vagra

Annonser

5 reaktioner till “Tragiskt att höra från sin 9-åring att skolans vanligaste svordom är hora!

  1. Jenny, det här gör mig oerhört upprörd. Jag må tillhöra den gamla generationen. Har förskolor på båda sidor om min lägenhet men brukar stänga fönster o dörrar när de små skriker o gapar. Vad dom skriker vet jag inte. Brukar försöka att inte lyssna men är säker på att vart och varannat ord är precis det du skriver, ”hora”. Hur har det gått så här långt ? När jag var barn, 1950-1960, fanns inte ordet ”hora”. Vem är det som importerat det ? Svenskar har säkerligen gjort det för att nedvärdera en vuxen kvinna men att barn har det sin mun och kallar andra barn för det är obegripligt, åtminstone för mig. Tror inte att ”barn” vet vad det egentligen betyder. Stå på dig i ditt skrivande och i dina inlägg. Jag följer dig och önskar att det fanns fler som du.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s