Arktis är kört och politikernas dubbelmoral är förkastlig – min bild av Norge har därmed fått sig en törn!

Vid toppmötet i 25-medlemskommissionen för bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis (CCAMLR), som gick av stapeln i Hobart, Australien under gårdagen, fanns
ett förslag om att skapa en av världens största marina reservat i ett stort område av orörda vatten i Antarktis. Efter två veckors förhandlingar, blockerades dock planen för ett 1,8 kvadratkilometer stort sjöskyddsområde i Weddellhavet av Ryssland, Kina och Norge, som igår avvisade förslaget, vilket ger upphov till oro bland bevarandegrupper om ekosystemets framtid.

Det föreslagna reservatet, som motsvarar ungefär fem gånger Tyskland i storleksordning, skulle ha gjort området till en no-go-zon för fiske och annan kommersiell verksamhet. Antarktis vatten och landmassor är hem för pingviner, sälar, valar och ett stort antal krill som är basföda för många djurarter. Det här var ett historiskt tillfälle att skapa det största skyddade området på jorden i Antarktis vilket skulle skydda vilda djur, hantera klimatförändringar och förbättra hälsan hos våra globala oceaner.

Jag som alltid brukar imponeras av Norge ställer mig här mycket frågande till deras agerande. Det framgår inte i artikeln varför dessa tre länder valde att sätta sig emot förslaget, förutom att
bristen på samförstånd vid årets toppmöte var orsakad av meningsskiljaktigheter över vetenskapen bakom det förmodade behovet.

Samtidigt har Aftenposten idag en lång artikel om Arktis, där Norges dubbelmoral lyser igenom. Naturfilmaren Asgeir Helgestad, som tillbringat långa perioder på Antarktis, vittnar om att loppet redan verkar vara kört.

-”Jag är rädd att det inte kommer att gå bra. Jag tror att isen och det arktiska ekosystemet som vi känner det kommer att försvinna. Även om vi slutar att släppa ut klimatgaser imorgon så har det redan gått alldeles för lång. Det går inte att rädda isen i Arktis. Om isbjörnarna kommer att överleva i andra områden vet vi inte.

Det är inte bara klimatförändringarna som är ett problem. Jakten på isbjörn ökar hela tiden och priset på isbjörnsskinn i Kina har passerat 900.000 NOK och det stiger snabbt. Norge är förresten världens näst största importör av skinn – igen ser vi den norska dubbelmoralen.

Politikerna vet mycket väl vad som skapar klimatproblemen och de har förpliktat sig till Parisavtalen, men vad gör de? Jo de öppnar ständigt nya fält och letar hela tiden efter mer olja. Samtidigt fyller vi tanken på bilarna med palmolja från regnskogen.

Dubbelmoralen slår ut på många fler håll. Alla är bekymrade över smältningen i Arktis, men flera politiker och näringslivsfolk är också begeistrade över att det öppnar sig stora möjligheter för Norge när isen försvinner. Nya områden öppnas för oljeborrning, för fiskeflottor och skepp kan frakta varor snabbare till och från andra sidan jordklotet.

Då avslöjar de att de inte har förstått allvaret i det här, att ett helt ekosystem är i färd med att försvinna. Antal arter i Arktis är snart på samma nivå som i regnskogarna, men detta kalla område spelar en viktig roll för hela jorden. Forskarna har redan visat att uppvärmningen ändrar jetströmmarna i atmosfären, vilket får ringar på vattnet för klimatet över stora delar av världen.

Med kamp mot klimatförändringar som anledning byggs det nya vinparker i ett rasande tempo. Det är väl bra att man producerar grön energi, men all denna energi är inte så grön. Politikerna utnyttjar folks rädsla för klimatförändringar för att industrialisera de sista vildmarkerna som vi har på fastlandet. De använder miljön som alibi. Vindkraftverk bör byggas ute till havs.”

https://www.aljazeera.com/news/2018/11/weddell-sea-china-russia-block-antarctic-ocean-sanctuary-plan-181103114300912.html

https://www.aftenposten.no/amagasinet/i/9m1dqw/Naturfotograf-Asgeir-Helgestad-Jeg-tror-ikke-folk-har-forstatt-dette-helt_-men-Arktis-er-nok-tapt

ping.jpg

 

2 reaktioner till “Arktis är kört och politikernas dubbelmoral är förkastlig – min bild av Norge har därmed fått sig en törn!

  1. Klimatförändringar och miljögifter är det allra största hotet mot mänskligt liv.Aldrig förr har ofrivillig barnlöshet varit större än nu bland västerländsk befolkning.Kommande generationer västerländska män kommer aldrig att få barn.År 2060 spår forskarna att det är slut för den vite mannen som avlare.Tragiskt!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s