Saudiarabien på väg att avrätta den första kvinnan för politisk aktivism!

Samtidigt som hela världens ögon är riktade mot Saudiarabien, överväger den kritiserade regimen att avrätta en kvinnlig aktivist.

Israa al-Ghomgham demonstrerade mot den saudiska regimen och krävde lika rättigheter för kvinnor samt att landet upphävde de förbud som begränsar kvinnors rörelsefrihet. Nu riskerar hon dödsstraff och kan bli den första kvinna som saudiska myndigheter avrättar för politisk aktivism.

Al-Ghomgham är i likhet med 15-20% av den saudiska befolkningen shiamuslim och enligt Amnesty så diskriminerar Saudiarabien systematiskt shiamuslimer. Under och efter den arabiska våren arresterade den saudiska regimen många shiamuslimer i den östliga provinsen där de flesta shiamuslimer i landet bor.

Det är förbjudet att demonstrera i Saudiarabien, men myndigheternas reaktion mot shiamuslimer är hårdare än mot sunnimuslimska aktivister och flera shiamuslimer döms till döden.

I al-Ghomghams fall handlar det om att myndigheterna vill sända en signal om att även kvinnor riskerar det strängaste straffet om de tillåter sig att yttra sig kritiskt. Al-Ghomghams sak tas upp i domstol den 28 oktober.

Saudiarabien står verkligen inte högt i kurs i mina ögon. Förutom att de förtrycker kvinnor, homosexuella och oliktänkande i landet samt inte har några betänkligheter kring att mörda och stycka en journalist, så slaktar de oskyldiga människor – främst kvinnor och barn – i det bortglömda kriget i Jemen.

Så vad gör omvärlden? Fortsätter att sälja vapen till landet så att de kan fortsätta sitt blodiga krig. Spaniens premiärminister Pedro Sanchez säger till exempel att han ser till Spaniens bästa samt att vapenexporten bidrager till arbetsmöjligheter. Kanadas premiärminister Justin Trudeau påpekade igår att det skulle vara extremt svårt att avboka en vapenaffär som man ingick avtal om 2014 utan att det blir orimliga påföljder.

Att Saudiarabien dessutom sitter i FN:s råd för mänskliga rättigheter är nog det största hyckleriet av dem alla! Häromdagen presenterade rådet sin syn på burkaförbudet som införts lite varstans i världen – främst av säkerhetsskäl – vilket man klassar som ett brott mot mänskliga rättigheter.

Nordkorea behandlas sämre än sämst och jag vet inte hur många sanktioner man utsatt landet för, men kungadömet Saudiarabien stryker man medhårs för där finns det pengar att tjäna! Usch för detta hyckleri!

https://www.aftenposten.no/…/Saudi-Arabia-sliter-med-omdomm…

https://english.alarabiya.net/…/Spain-PM-defends-selling-ar…

arab.jpg

 

7 reaktioner till “Saudiarabien på väg att avrätta den första kvinnan för politisk aktivism!

  1. Jag är ingen expert på just detta, och jag försöker inte heller försvara något, men vad jag vet med säkerhet är att svenskar i allmänhet är både grovt okunniga och totalt naiva om vad och varför saker är som dom är i andra länder. Utan syftning på detta fall, men det rör sig ofta om uppviglare som om dom får hållas skapar något som nya Islamska Stater, med upplopp, våld och uppror. Myndigheterna ställs alltså inför real valet att antingen stoppa dom, eller riskera att hundratusentals människor dödas eller skadas. Svenskar är vana vid, och accepterar, att åsikt ställs mot åsikt, att man debatterar, och att man ger och tar och kompromissar. Inte så i många andra länder. Khashoggi var ingen journalist, han var politisk aktivist, medlem i terrororganisationer sedan 20 årsåldern, väl förbunden med topparna i CIA och andra liknande personer, och terrororganisationer. Det är beklagligt, men alltmer maskerar sig rena terrorister som journalister. Dom håller inte själva i vapnet, men dom styr terrorn.

   Gilla

   1. Källor på detta? Hur som helst så stod han ju ledningen i Saudi nära, innan han blev kritisk och hoppade av.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s