Ikonisk bild från protesterna i Gaza har twittrats över 5.000 gånger

En bild av en protesterande ung man i bar överkropp i Gaza, som håller ett fast tag om en palestinsk flagga i ena handen samtidigt som han svingar en katapult över sitt huvud med den andra, har skapat uppmärksamhet på sociala medier och många drar paralleller till den ikoniska målningen ”Liberty Leading the People” från den franska revolutionen, som har målats av Eugene Delacroix. Originalmålningen föreställer julirevolutionen år 1830 där man störtade kung Charles V av Frankrike och en kvinna som håller i Trikoloren (flaggan för den franska revolutionen som senare blev Frankrikes flagga) symboliserar friheten som leder människor över en barrikad av döda kroppar. Andra har noterat likheter med David vs. Goliat och den grekiska guden Poseidon som stödjer grekerna mot trojanerna i det Trojanska kriget.

Bilden som har twittrats över 5.000 gånger togs den 22 oktober av Mustafa Hassouna på den turkiska agenturen Anadolu Agency och föreställer en 20-årig palestinier som heter A’ed Abu Amro. Han bor i Gaza City, där han varje fredag och måndag brukar protestera tillsammans med sina vänner. Han är själv förvånad över att en bild av honom har blivit viral och visste inte ens om att någon hade fotograferat honom. Amro ser ut att stiga ut ur den tjocka röken vid en protest mot den israeliska blockaden. Han framstår i skarp kontrast gentemot sina meddemonstranter såväl som reportrarna i skyddsväst bakom honom, mot en bakgrund av svart rök från brinnande däck.
-”Jag protesterar inte för att få bilder tagna av mig själv, men detta har uppmuntrat mig att fortsätta demonstrera. Flaggan jag bar är samma som jag alltid håller i under alla protester som jag har deltagit i. Mina vänner brukar skoja med mig och säga att det är lättare att kasta stenar utan att hålla en flagga i andra handen, men jag har vant mig vid det. Om jag blir dödad så vill jag bli insvept i samma flagga. Vi kräver vår rätt att få återvända och protesterar för vår värdighet och värdigheten för vår framtida generation.”

Jag reagerade också över bilden när jag såg den i nyhetsflödet och visst ser man likheter med den franska frihetsmålningen.

Ni som följer mig vet att jag försöker hålla mig neutral i konflikten mellan Israel och Palestina eftersom jag anser att båda sidor har oskyldiga i befolkningen som drabbas i konflikten samtidigt som båda sidor har rätt till landet. Men jag är också av den uppfattningen att de i princip är lika goda kålsupare båda två på ett eller annat sätt. Däremot är jag emot att Sverige i alla år tagit aktivt parti för Palestina samt använder skattemedel för att stödja terrororganisationen Hamas samt att vi låter våldsbejakande palestinska organisationer få fortsätta sprida hat och uppvigling mot judar på gator och torg här hemma i Sverige utan att man agerar.

https://www.aljazeera.com/news/2018/10/image-palestinian-protester-gaza-viral-181024113924724.html

gaza

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s