EU planerar ny europisk-afrikansk allians!

Efter ett EU-möte i Bryssel tidigare idag, tillkännagav det Europeiska Rådet att EU och samtliga arabledare kommer att träffas i början av nästa år, som ett steg mot att sammanfoga en ny Europeisk-Afrikansk allians och bekämpa människosmuggling. Den första konferensen mellan de 28 EU-medlemsstaterna och samtliga arabstater kommer att gå av stapeln i Egypten den 24-25 februari 2019 med deltagare från Egypten, Libyen, Tunisien, Algeriet, Marocko och Mellanöstern samt Gulfländerna.

Syftet med sammankomsten är att bygga starkare band med Afrika, i enlighet med vad EU-presidenten Jean-Claude Juncker presenterade i september. Enligt en EU-representant handlar det nu om mycket mer än bara migration och att bekämpa smuggling. Juncker uppmanar EU att sluta en ny allians med Afrika som skulle skapa miljoner av jobb och inkludera ett fritt handelsavtal.

EU-kommissionen hoppas på att strategin både kommer att öka det internationella inflytandet och bidraga till att strypa flödet av migranter som korsar Medelhavet. EU vill också främja utvecklingen i sub-Sahara för att minska fattigdomen som driver migrationen.

EU fokuserar alltmer på mindre kontroversiella planer för att stärka sina yttre gränser, men skarpa interna splittringar kvarstår över omfördelning av migranterna som tar sig till Europa.

De flesta av oss har sett ”Political Island”-avsnitten och de flesta av oss känner till serien ”Lost”. Tänk om…. 28 EU-ledare med anhang bara försvann på vägen till Egypten. Tänk vilka möjligheter som helt plötsligt skulle poppa upp för Europa att ta sig samman och lyssna på länder som Ungern, Österrike, Italien, Polen och de övriga Visegradsländerna.

En realitycheck ger dock vid handen att detta avtal med Afrika kommer att bli verklighet. Vad det innebär mer specifikt återstår att se, men med tanke på att EU-topparna styr agendan så kan det inte båda gott för framtiden.

https://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2018/10/18/EU-Arab-summit-on-migrant-set-for-February-in-Egypt.html

Junker.jpg

Annonser

5 reaktioner till “EU planerar ny europisk-afrikansk allians!

  1. De oroas antagligen av Kinas snabba expansion i Afrika.Men att expandera i Afrika kräver resurser och disciplin och det har Kina men inte EU.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s