Användandet av kejsarsnitt når alarmerande höjder världen över!

Användandet av kejsarsnitt vid barnafödsel har nått epidemiska proportioner menar experter och talar om att det ökade användandet har nått alarmerande höjder.

Kejsarsnitt kan vara ett viktigt inslag för modern och barnets säkerhet, till exempel om barnet befinner sig i fara eller om modern blöder före födseln, men det är meningen att förfarandet enbart skall utgöra 10-15% av födslarna och endast brukas om det är medicinskt nödvändigt.

I en ny serie studier som publicerats i tidskriften Lancet har en forskargrupp avslöjat att kejsarsnitt i många länder stiger snabbt och står för mer än 21% av födslarna globalt år 2015, vilket innebär en ökning med 12% sedan millennieskiftet.

I Storbritannien visar siffrorna för kejsarsnitt på lite över 26%, men i vissa länder används proceduren i mer än hälften av fallen. I Dominikanska Republiken till exempel, är över 58% av barnen födda med kejsarsnitt och i Egypten pekar siffrorna på 63%.

Experter menar att mer måste göras för att kvinnorna och deras familjer skall bli medvetna om den hälsorisk som ett kejsarsnitt medför när det inte används av medicinska skäl.

Vid framtida graviditeter riskerar modern att barnet kommer att födas för tidigt, bruten livmoder och att placentan inbäddas i den felaktiga delen av livmodern, vilket betyder att modern riskerar postpartumblödning och behöver en hysterektomi (operation där man tar bort livmodern).

Enligt en studie som forskarteamet genomfört, ökar riskerna ju fler kejsarsnitt en kvinna genomgår. Det finns också en stor risk för blodproppar i moderns ben, problem efter narkosen och infektioner som kommer till följd av kejsarsnittet. Hos barnet ökar risken för problem med att utveckla immunsystemet såväl som autoimmuna störningar. Förfarandet kan också påverka tarmens mikrober hos barnet och öka risken för fetma och astma.

Forskarna medger dock att riskerna är små och att det beror mycket på var i världen som kejsarsnittet utförs. Forskarna tillägger att det har gjorts få studier på de psykologiska effekterna av att genomgå ett kejsarsnitt i jämförelse med att föda vaginalt.

För många kvinnor handlar det om att man är rädd för att föda på vanligt sätt och studien visar att kvinnorna främst är rädda för smärtan som det innebär att föda vaginalt. Experter varnar också för att unga förlossningsläkare har blivit experter på kejsarsnitt, men vet desto mindre om hur man assisterar vid en vaginal födsel.

Man uppmanar nu till mer information till kvinnor om komplikationerna vid ett kejsarsnitt, mer stöd samt vikten av barnmorskor såväl som att barnmorskorna ges tid att sitta ned och prata med kvinnorna.

Forskningsteamet har noterat att brukandet av kejsarsnitt varierar från land till land, men det ökar främst i de rikare delarna av världen och är mest vanligt hos välbärgade kvinnor och i den privata sektorn.

I Brasilien tror man att det bara är fattiga människor som genomgår en ”vanlig” förlossning och de som har pengar väljer kejsarsnitt. Mer än hälften av alla födslar (55%) i Brasilien sker med kejsarsnitt.

Intressant artikel och enligt Socialstyrelsen så skedde 17,6% av alla förlossningar i Sverige med kejsarsnitt år 2016. Kejsarsnittsfrekvensen skiljer sig stort mellan landsting. Själv har jag fött fyra barn vaginalt och visst är det otroligt smärtsamt, det ska man inte sticka under stol med, men det är också en naturlig process som vi är skapta för. Med tanke på hur vårdsektorn ser ut i Sverige och de många alarmerande fallen om brist på barnmorskor såväl som brist på förlossningsplatser på BB, så tror jag att även vi i Sverige behöver satsningar på fler barnmorskor och att man ser till att de har tid att sitta ned med framförallt förstföderskor.

30 minuter per patient som är genomsnittet för de flesta läkarbesök i Sverige är alldeles för kort och löpande band-principen fungerar inte när det handlar om patienter och deras hälsa. Läkarna gör så gott de kan, men de hade så klart önskat mer tid med patienterna. När vi väl får en ny regering på plats så får vi förhoppningsvis se fler satsningar på vården, men jag är rädd för att det sjunkande skeppet inte går att få på rätt köl igen – det är inget man fixar i en handvändning. De nödvändiga satsningar och förändringar som krävs för att Sverige återigen skall få en vårdapparat i världsklass är nog en utopi det närmaste decenniet.

https://www.theguardian.com/society/2018/oct/11/use-of-caesarean-sections-growing-at-alarming-rate

babies.jpg

Annonser

En reaktion till “Användandet av kejsarsnitt når alarmerande höjder världen över!

  1. Går en programserie på 7:an som heter ”En unge i minuten”. Engelsk realityserie. När den blivande mamman skrivs in, får hon en barnmorska som är med HELA tiden, inne i rummet alltså! Vilken trygghet.
    Länge sedan jag födde barn, 1967 vaginal och 1984 snitt. Men då, 1967, lämnades jag ensam och inte förrän krystvärkarna satte igång, kom dom. Dessutom sur gammal häxa till barnmorska. Hoppas det har blivit bättre idag!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s