Barnen i Manila letar mat bland soporna!

Att barn svälter världen över är inget nytt, men fokus ligger ofta på MENA. Al Jazeera gör idag ett ingående reportage om undernärda barn i Filippinerna och man beskriver hur barn så unga som tre år, rotar runt bland sopor i Tondo, Manilas största slumområde, för att hitta något ätbart eller något att sälja. Två gånger per vecka kommer en färgglad lastbil, där en hjälporganisation förser barnen med ett varmt mål mat.

Många av barnen tillhör de 33% av filippinska barn som lider av undernäring och associerade komplikationer som dvärgväxt.

I Manilas finansdistrikt, bara några kilometer bort, byggs glittrande skyskrapor i snabb takt. De symboliserar Filippinernas svävande ekonomi, som växte med nästan sju procent förra året. Men trots att svält och undernäring rapporteras kosta landet sex miljarder USD varje år, eller cirka tre procent av landets BNP, är regeringens fokus på helt andra ställen. President Rodrigo Duterte har som huvudfokus att utöva krig mot droghandeln i de fattigaste områdena i Manila, som enligt Human Rights Watch hittills har dödat 12.000 personer.

För att få bukt med undernäring och svält i landet måste regeringens fokusera på detta, vilket tyvärr inte sker. Istället ingår man avtal med internationella investerare och försöker ”bygga bort” fattigdomen så att det inte ska synas. I varuhusen har man vakter som ser till att enbart ”rätt klientel” kommer in – en form av diskriminering. I den mest folktätaste staden på jorden tänker man inte på barnen och vart de ska ta vägen – nyligen gjorde man till exempel om en stor lekplats till en bilparkering.

Det känns som om detta går igen globalt genom historien – pengar och makt betyder allt, medan den egna befolkningen och främst barnen har mindre betydelse.

https://www.aljazeera.com/indepth/features/children-hungry-philippine-economy-grows-181010212219743.html

filippinerna.jpg

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s