Jag har fortfarande gott hopp om att vi i Sverige kan stoppa kvinnoförtrycket!

Betraktade precis tre utländska kvinnor i min egen ålder som samtalade vid en bänk. En av dem var barhuvad, en bar hijab och en av dem hade tagit av sig sin slöja och lät den hänga runt halsen. Efter ett tag tar den sistnämnda på sig slöjan igen, men visar fortfarande en bit av håret.

Detta inger en positiv känsla! Man vågar utmana de patriarkala strukturerna lite grann och känna sig som oss andra ”fria” kvinnor för en stund.

Faktum är att jag enbart idag sett sex stycken vuxna kvinnor gå omkring i vanliga åtsittande kläder med enbart hijab. Kanske kan man luckra upp kvinnoförtrycket bitvis i små städer där shariapoliser och parallella samhällen ännu inte fått fotfäste på samma sätt som i storstadsregionerna.

Jag tror att ett nationellt förbud mot slöja i skolan på både barn och pedagoger, som Moderatkvinnorna pratat om, skulle skicka rätt signaler och framförallt visa att samhället står upp för utsatta flickor.

Jag har lämnat in ett medborgarförslag kring ett slöjförbud i skolan till Kommunfullmäktige i Ystad och uppmanar fler som känner på samma sätt att göra likadant i er egen kommun. Någon måste ta första steget om det ska kunna bli en dialog kring känsliga ämnen!

religiös_skola_barn_slöja

Annonser

En reaktion till “Jag har fortfarande gott hopp om att vi i Sverige kan stoppa kvinnoförtrycket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s