Falsk imam utnyttjade och utpressade kvinnor i Afghanistan – nu ökar hedersmorden!

I flera år reste Rasool Landay från ort till ort i norra Afghanistan och erbjöd en väldigt specialiserad och efterfrågad behandling för kvinnor som inte kan få barn. Nu är denna bedragare på flykt och religiösa lärda män såväl som officiella myndigheter har krävt hans offentliga avrättning. En guvernör har erbjudit sitt eget pansarfordon som belöning för information.

Mannen som kallade sig för Mullah Landay, som inte har någon koppling till religion även om han utger sig för att vara en islamisk präst, ledde en utpressningsring mot kvinnor.

Med hjälp av minst två kvinnor som har arresterats så här långt, är Mullah Landay anklagad för att ha utnyttjat kvinnor som inte kunde få barn, genom att påstå att han kunde göra dem ”friska” -först genom religiösa amuletter och sedan när det inte fungerade genom sex.

Han filmade sig själv när han hade sex med kvinnorna och sedan tvingade han och hans kompanjoner till sig pengar och juveler från kvinnorna genom utpressning.

Nu har det även uppstått andra prekära problem för myndigheterna. I ett konservativt samhälle där heder är knytet till kvinnors sexualitet och kvinnors släktingar kan bli våldsamma för minsta lilla misstanke, uppkommer frågan vad som händer med de kvinnor som använt sig av Mullah Landays tjänster?

Ett av svaren kan vara att allt eftersom sökandet efter honom utökas, så har man börjat hitta döda kvinnokroppar på de platser som han besökt.

Att få barn, särskilt pojkar, är ansett som en kvinnas viktigaste uppgift i Afghanistan och kvinnorna får oftast skulden om det visar sig omöjligt. Om män misstänker att en kvinnlig släkting haft sex med Mullah Landay samt kanske till och med bär på hans barn, så kan de bestämma sig för att döda kvinnan med hänvisning till att man måste skydda familjens goda namn – ett klassiskt hedersmord. Så kvinnor som blivit lurade av Mullah Landay kan sluta som ett offer tack vare sina egna familjer.

Det har skett många hedersmord på sista tiden och guvernören i provinsen utesluter inte att det kan ha med det här fallet att göra. Nio kvinnor har mördats i hedersmord de senaste tre månaderna, jämfört med fyra under samma period förra året. Nu oroar sig därför myndigheterna att antalet hedersmord ökar tack vare att kvinnor använt sig av Mullah Landays tjänster.

Man känner inte till så många detaljer om Mullah Landays liv, men han tros vara i 40-års åldern och var en så kallad ”bacha bazi” (dancing boy) som tonåring. Han har sysslat med utpressning i olika former under stora delar av sitt liv. Var han befinner sig nu är det ingen som vet, men man misstänker att han befinner sig antingen i Kabul eller i en provins på gränsen till Iran.

imam.jpg

Annonser

3 reaktioner till “Falsk imam utnyttjade och utpressade kvinnor i Afghanistan – nu ökar hedersmorden!

  1. Det enda som kan hjälpa dessa stackars kvinnor och män, är upplysning! Dom lever med 1600-talets uppfattningar!
    Frågan är om männen vill bli upplysta eller om det är så att de njuter av att, i ‘religionens’ namn, plåga och döda kvinnor!?
    Då undrar jag om det finns så mycket att göra?!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s