Barnens skolmat är undermålig!

Barnens idoga klagande på skolmaten gjorde att mamma skrev en insändare i lokaltidningen.

Igår skickade jag dessutom in två medborgarförslag till Kommunfullmäktige – dels om skolmaten, men även att man ska införa förbud mot slöja i skolan. Även om de aldrig kommer att våga införa något sådant, så lär det säkert bli en del diskussioner som kanske sår ett frö hos någon.
___________________

”En man som sitter häktad i Ystad anmälde nyligen häktet till Justitieombudsmannen (JO), eftersom han ansåg att han och övriga häktade får för lite mat samt otillräckliga måltider som inte fyller näringsbehovet.

Han opponerade sig främst mot att de häktade endast får en lagad måltid på helgdagar, flingor och bröd resterande måltider och att den mat de får inte räcker till samt att de nekas påfyllning.

Detta får mig att dra paralleller till skolmaten i Ystads kommun som jag anser är undermålig. Visserligen dras kommunen med ekonomiska problem och måste säkerligen skära i kostnaderna, men att det ska gå ut över barn som behöver riktig mat för att och orka med skoldagen är fel. Det ska tilläggas att även maten för våra äldre inom äldrevården lämnar mycket övrigt att önska.

En titt på skolans veckomatsedel ger vid handen att vegetarisk kost dominerar och kött är i det närmaste obefintligt. De dagar det serveras en vegetarisk rätt finns inga alternativ alls, men de dagar det är fisk på menyn finns det vegetariska alternativ. Dessutom serverar man ofta bulgur, men inget alternativ t.ex. potatis, ris eller pasta för de barn som inte tycker om bulgur.

”Klimatsmart” är en återkommande term varje vecka, men man verkar inte prioritera inhemska råvaror – potatis finns det till exempel gott om nu så varför finns det inget alternativ till bulgur? Köttbullar, färsbiffar och köttbitar serveras inte särskilt frekvent. När det väl finns på menyn kommer det med restriktioner om hur många köttbullar eller biffar man får ta, vilket i regel är max 2 biffar. Lax är obefintligt!

Tre av mina barn som går i lågstadiet är alltid hungriga efter skolan och klagar på maten som inte var god eller tillräckligt mättande. Det är helt klart en kostnadsfråga eftersom menyn på det yngsta barnets privata förskola har ett helt annat utbud. Kan vi också anmäla detta till någon högre instans eller är det viktigare att fångar och frihetsberövade personers önskemål tillgodoses?

Min uppfattning är att samhället tar från de svagaste individerna som våra äldre och barn som inte har mod, kraft eller möjlighet att protestera. När får vi se en motion i kommunfullmäktige om att öka de ekonomiska medlen till skolköken i kommunen så att barn och ungdomar kan få en balanserad kost med fokus på kött och kyckling samt möjligheten att äta sig mätta? Barn som växer skall inte behöva gå omkring hungriga! Vi betalar skatt för att våra barn ska kunna få mat under skoltid och då borde man även kunna kräva att även behoven för de barn som inte är vegetarianer tillgodoses.”

http://www.ystadsallehanda.se/insandare/insandare-mina-barn-blir-inte-matta-pa-vskolmaten/

20181004_100905.jpg

Annonser

2 reaktioner till “Barnens skolmat är undermålig!

  1. Det var en bra insändare! Tjvapacket har sin egen lilla ombudsman-JO.Det är alltid de svagaste utan röst som först får stryka på foten i ett samhälle där den offentliga ekonomin försvagas.Var finns de svagas ombudsman?

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s