Kvällsnyheter med fokus på Iran!

Kvällens tre nyheter har Iran som röd tråd och det är oroligt i landet kan man lugnt säga. Många tror att en revolution är i antågande efter att folket har fått nog, men det är inte bara inom landet man har problem – nu verkar även landets tidigare goda relation med Frankrike vara på upphällningen och den stora polisaktionen i Danmark i slutet av förra veckan hängde också, lite otippat, ihop med Iran.

Vi börjar med det tråkiga beskedet att en 24-årig iransk-kurdisk kvinna, Zeinab Sekaanvand, imorse avrättades i Iran, vilket genererat kraftiga fördömanden från Amnesty International. Hon arresterades som barn och dömdes efter en orättvis rättegång, där manliga poliser hade torterat fram hennes erkännande.

Zeinab arresterades i februari 2012, efter att ha anklagats för att ha dödat sin make, som hon gifte sig med när hon var 15 år. Hon hölls kvar på polisstationen i 20 dagar efter att brottet inträffade, där hon misshandlades av manliga poliser och tvingades ”erkänna” att hon huggit ihjäl sin make efter att han misshandlat henne både fysiskt och verbalt i flera månader samt avslagit hennes begäran om skilsmässa. Hon nekades rätten att anlita en advokat och iransk domstol genomförde ingen ny rättegång efter att hon fyllt 18 år och informerade henne inte heller om att hon kunde ansöka om att få saken prövad på nytt enligt artikel 91 i iransk lagstiftning.

Det här är det andra offret på en vecka som avrättas efter att ha suttit fängslade redan som barn – förra veckan skrev jag om en ung man som av icke angiven orsak fängslats som barn och nu flera år senare avrättades publikt genom hängning från en stor lyftkran.

https://english.alarabiya.net/…/Iranian-Kurdish-woman-Zeina…

Samtidigt rapporterar den danska tidningen Berlingske nu ikväll att den stora polisaktionen i fredags, där man stängde av broar och vägar samt gränsövergångarna till Tyskland respektive Sverige på jakt efter en misstänkt bil, berodde på att man var orolig för säkerheten för en politisk grupp med exiliranier som utsatts för hot.

Gruppen med exiliranier tillhör gruppen ASMLA, vilket är en förkortning för ”Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz”. Gruppen i Danmark blev offentligt känd efter ett terrorangrepp i den iranska byn Ahwaz, där en militärparad blev angripen, när tre beväpnade män dödade 25 personer och sårade 50.
Kort efter angreppet framförde Iran beskyllningar mot Danmark som skulle husera personer med förbindelse till organisationen bakom angreppet. Den danska ambassadören i Iran blev kallad till möte om saken då Iran ville att dessa personer skulle utlämnas.

https://www.berlingske.dk/…/medie-massiv-politiaktion-skyld…

Slutligen anklagar franska myndigheter den iranska underrättelsetjänsten för att ha planlagt ett bombangrepp mot exilgruppen MeKs massmöte i Paris i juni i år.

Franska myndigheter frös idag bankkontona för de två namngivna iranierna samt andra konton som knyts till det iranska underrättelse- och säkerhetsdepartementet.

Den iranska diplomaten Assadollah Asadi blev gripen av tysk polis i juli, anklagad för att tillhöra den iranska underrättelsetjänsten samt för att ha planlagt ett bombattentat under ett arrangemang av den iranska exilgruppen Folkets mujahedin (MeK) i Paris-forstaden Villepinte. Den andra personen som namngivits är Saeid Hashemi Moghadam, som enligt franska diplomatkällor är operativ chef hos den iranska underrättelsetjänsten.

Den här dramatiska utvecklingen sker efter att franska myndigheter valt att offentliggöra upplysningarna om saken.

Den misstänkta terrorplanen blev avslöjad av belgiska säkerhetstjänsten, som grep ett iranskt par med ett halvt kilo sprängmedel i somras. Paret som är belgiska medborgare, har iransk härkomst och är i 30-årsåldern. Fyra andra greps i andra europeiska länder.

Iranska myndigheter ställer sig dock helt oförstående till terroranklagelserna samt tar kraftigt avstånd från gripandet av en iransk diplomat som man kräver ska släppas omedelbart. Man anser att det är en sammansvärjning för att sabotera Irans långvariga förhållande till Frankrike och andra betydande europeiska länder.

Franska myndigheter menar å sin sida att de har goda bevis för att iransk underrättelsetjänst var involverad samt proklamerar att man är fast besluten att bekämpa all form av terrorism, särskilt på egen mark.

https://www.aftenposten.no/…/Frankrike-anklager-iransk-ette…

zeinab.jpg

Annonser

2 reaktioner till “Kvällsnyheter med fokus på Iran!

  1. Stackars kvinna som fick möta döden från en lyftkran:(
    Man vet inte vad man skall tro om Iran-Frankrike,det kan ju vara en sammansvärjning för att svärta ner Iran och i sådant fall efter påtryckning från USA.
    Ja anledningen till polisaktionen i Danmark var ju inte riktigt så som man hade trott.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s