Kinesisk rappare släpper låt med attack på Sverige och tack vare den diplomatiska krisen kommer färre svenska musiker att få spela i Kina!

Sveriges konflikt med Kina, efter att en svensk parodi om Kina väckt ont blod, rasar vidare och nu lägger sig musikbranschen i den politiskt infekterade konflikten.

Den kinesiska rapparen Pissy, som egentligen heter Li Yijie, är sångare i gruppen CD Rev och de är kända för sina patriotiska sånger där man tar parti mot Väst och försvarar Kinas ära. Nu har man producerat en ny låt där man inte skräder orden om Sverige: ”Hey Sverige, hey Sverige var är din civilisation? Hey Sverige, hey Sverige, vad är det för fel med dig, vad är ditt problem?”

Pissy menar att han skrev sången eftersom han inte kan acceptera att Sverige hänger ut Kina och hans folk.
-”Rasism är oacceptabelt och på bas av det, accepterar jag inte att det bara var ett skämt. Vi är en enhet. Vi är alla kineser. De kan inte skilja på dessa två saker. Väst måste förstå att regeringen i Kina inte hjärntvättar oss. Den försöker bara att beskydda oss.”

Även i andra städer i Kina är Sverige nu satt under press. En anonym källa i den kinesiska musikbranschen berättar om att den kinesiska polisen har sagt att de skall hålla igen med att boka in svenska band för att spela i Kina. Mathias Lafolie, kulturråd vid den svenska ambassaden, bekräftar att de har fått minst ett arrangemang avbokat sedan satirinslaget, men han vill inte berätta om vilka arrangemang det rör sig om.

Lafolie understryker att yttrandefriheten är mycket viktig för Sverige och det är vad vi försvarar i denna sak, men samtidigt ska man ha i åtanke att uttalanden kan få konsekvenser.

Kinaexperten och säkerhetspolitiska analytikern Jerker Hellström från Totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige, deklarerar att Kina har en historik med att pressa de små nordiska länderna för att testa hur långt man kan gå för att få igenom sin utrikespolitik.
-”Man kan se det som ett utrikespolitiskt expriment mot ett land som Sverige, som talar så öppet om sina värderingar. Det kommer att sända en signal till resten av världen om att pressen fungerar om den svenska regeringen ber om ursäkt.”

Ett exempel på Kinas press är när den norska Nobelkommittén år 2010 gav Nobels Fredspris till den nu döda kinesiska systemkritikern Liu Xiaobo. Efteråt blev Norge lagt på diplomatisk is i sex år. Förhållandet återupptogs först år 2016, när den norska regeringen deklarerade att man lovade att respektera Kinas kärnintressen.

Intressant utveckling. Återstår att se hur denna diplomatiska kris ter sig framöver – kanske beror det på vilken regering vi kommer att få i Sverige.

https://www.berlingske.dk/internationalt/kinesisk-rapper-raser-over-svensk-satire-jeg-kan-ikke-snuppe-at-de

rappare

Annonser

En reaktion till “Kinesisk rappare släpper låt med attack på Sverige och tack vare den diplomatiska krisen kommer färre svenska musiker att få spela i Kina!

  1. Fast Kina gör en höna av en fjäder och ser man på videon från det där hotellet så är det ju skådespeleri.Som sagt så är nog Sverige en testballong.Intressant är också det som få svenskar vet att det lilla landet Taiwan fortfarande inte erkänts som en nation och för en Taiwanes är det till exempel omöjligt att växla Taiwanesisk valuta i Sverige.De får köra med us-dollar.Sverige har all anledning att på många sätt skämmas internationellt.Tilläggas skall att Kina gör anspråk på att den fria nationen Taiwan skall tillhöra Kina.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s