Vem bryr sig om de miljoner barn som svälter ihjäl i Jemen?

Jag har skrivit otaliga inlägg om Jemen, men det kommer aldrig några goda nyheter från landet som är likvärdigt med helvetet på jorden – särskilt för barn – utan misären är ständigt närvarande! Jag scrollar ibland förbi, men idag gick det inte – det är förfärligt, men en del av verkligheten för miljoner barn! Varför blundar omvärlden? Saudiarabien som vältrar sig i rikedom och gärna vill hålla sig väl med Västmakterna – varför drar de sig inte ur kriget och kräver ett stopp? USA, England, Frankrike och Spanien håller tyst eftersom de ingått feta handelsavtal med blodspengar. Har de inget hjärta eller är de så förblindade av makt och pengar att de är villiga att gå över miljontals med barnlik?

I akutrummet på Nasr-sjukhuset i staden Daleh i Jemen, kämpar en liten pojke med andningen. Han är för trött eller för hungrig för att gråta. Han är född med degenerativa neurologiska sjukdomar, hans muskler har krympt till ingenting, hans små leder är synliga genom hans bleka hud och hans mage är utspänd. Det här barnets kropp kan inte behålla vatten så sköterskorna har satt på honom blöjor. Doktorerna säger att det inte finns något som de kan göra. Pojken är en av närmare 5 miljoner jemenitiska barn som riskerar att inte få uppleva sin nästa födelsedag i ett krig som FN har beskrivit som ett levande helvete för minderåriga.

FN har flertalet gånger varnat för att internationella hjälporganisationer håller på att förlora kampen mot svält i Jemen, där ytterligare 3,5 miljoner människor snart kommer att läggas till den redan existerande gruppen med 8 milljoner jemeniter som svälter och mer än hälften av dessa är barn.

Mahmud Ali Hassan, chef på Nasr-sjukhuset, skräder inte orden:
-”Livet för mina patienter är ett rent lidande. Vi behöver hjälp. Vi behöver riktig hjälp. Vi ä i desperat behov av medicin och utrustning. Vi behöver ortopedisk utrustning och alla säger att de försöker, både regeringen samt andra, men ännu har vi inte fått något och tiden håller på att rinna ut.

Daleh som ligger söder om det Sanaa som rebellerna har i sina klor och norr om regeringens befästning Aden är enligt invånarna en glömd stad.

Kriget mellan Jemens regering som backas av Saudiledda styrkor och Houthi-rebellerna som stöds av Iran, har hittills skördat 10.000 dödsoffer sedan starten på konflikten år 2015. Det är inte för inte som FN kallar det för världens värsta humanitära kris!

Ytterligare 2.200 har dött av kolera enligt WHO – nästan en tredjedel av offren var under fem år.

Sjukhuset i Dale försöker desperat att hitta sätt att behandla sina patienter, varav de flesta ännu inte har lärt sig att läsa, knyta sina skor eller ens gå, samtidigt som brist på förnödenheter sprider sig. Sjukhuset är en livlina för tre provinser med en kombinerad befolkning på över 1,5 miljon. De flesta fall sjukhusen får in är undernärda barn. Det kommer in tre till fyra nya fall dagligen och akutmottagningen är alltid full .

Dr Ayman Shayef, huvudansvarig för akutrummet, säger att tre till fyra barn dör under hans överseende varje vecka av orsaker som är kopplade till vård av nyfödda.
-”Vi har stora problem med icke existerande möjlighet att vårda för tidigt födda barn och att vi inte har kapacitet att öppna en förlossningsavdelning. Vi har även sett en oroväckande ökning av fall med undernärda patienter. Daleh är en övergiven provins och vi behöver hjälp. Vi behöver support med för tidigt födda samt undernärda barn.”

Förutom kriget har de stigande levnadskostnaderna i Jemen – som länge varit det fattigaste landet i arabvärlden – avskrivningarna av lokal valuta och blockader, lämnat miljontals med människor utan möjlighet att förse sig själva och sina barn med mat.

Katba Ahmed reste till Nasr för att hjälpa en nära vän som behövde vårda sitt sjuka barn.
-”En påse mjöl kostar 18.000 riyaler (72 USD) och med fyra personer hemma, hur länge tror du att det kommer att gå, med frukost, lunch och middag? De matkorgar som skickas in av internationella organisationer finns ingenstans mitt grannskap i Hajja-provinsen. Vart går dessa? Varför får vi inga korgar? Varför ska vi bli berövade? Varför ska vi bli förnedrade?”

http://www.jordantimes.com/news/region/yemeni-doctors-despair-babies-starve-‘orphaned-province’

2--CATASTROPHE---Yemen-children-starve

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s