Barn med funktionshinder i Etiopien anses vara förhäxade och utsätts för övergrepp!

Etiopiens nyvalda premiärminister Abiy Ahmed har prisats för sina lyckade förhandlingar som kulminerade i freden med Eritrea, men han har många inhemska problem att ta tag i.

Tusentals flickor och pojkar med funktionshinder i Etiopien är osynliga i regeringens statistik, de får inte tillgång till vård, diskrimineras i samhället och är fast i en loop med fattigdom och våld.

Enligt en rapport från UNFPA och the Population Council, har var tredje flicka med funktionshinder blivit sexuellt utnyttjad. De får även utstå systematisk och våldsam misshandel hemma och bland befolkningen. De anklagas för att vara annorlunda och folk är rädda eftersom de anses vara utsatta för häxkraft.

17-åriga Eniyat Belete, har varit blind sedan födseln. I hennes by, precis som i många andra städer över hela landet, har funktionshindrade personer blivit kraftigt stigmatiserade.
-”De tror att jag blev förhäxad med blindhet för att gud var arg.”

Fisseha Arage Haile, som själv är blind, arbetar med personer som har särskilda behov och han bekräftar att tonåringar med funktionshinder aktivt utesluts från utbildning, vård och socialbidrag.

Lagarna i landet mot välgörenhet omöjliggör för organisationer att operera i landet och hjälpa de utsatta. Specialistvård och rehabilitering är inte tillgängligt för majoriteten av befolkningen och mediciner är mycket dyrt.

Bara en bråkdel av alla barn med funktionshinder får någon form av utbildning. Etiopien som har en befolkning som består av 100 miljoner invånare, har bara 164 skolor för barn med särskilda funktionshinder, t.ex. döva och blinda. Det finns bara två skolor för studenter med autism och båda ligger i huvudstaden Addis Ababa.

https://www.aljazeera.com/indepth/inpictures/cursed-blindness-god-angry-180918081603421.html

blind

Annonser

En reaktion till “Barn med funktionshinder i Etiopien anses vara förhäxade och utsätts för övergrepp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s