En stam i Egypten använder ett uråldrigt och grymt sätt för att utröna om någon ljuger!

Intressant artikel om en stam i Egypten som använder sig av ett grymt sätt för att fastställa om en person som anklagas för brott ljuger eller inte. Jag har inte sett videon, men man varnar känsliga personer.

Ayaidah-stammen kanske inte är så välkänd som andra Egyptiska stammar, men definitivt en av de mest fängslande. Anledningen är främst för att medlemmarna är de enda som fortfarande håller kvar vid en lära som är känd som en av världens äldsta lögndetektorsystem – the“bisha’h.”
Beduinstammar både i och utanför Egypten är kända för att ha sitt eget rättssystem, men the “bisha’h” har dött ut nästan överallt utom hos Ayaidah-stammen i Ismailia-regionen i nordöstra Egypten.

“Bisha’h”, eller rättslig prövning genom prov, dateras så långt tillbaka som det gamla Mesopotamien, men många historiker menar att det härstammar från Egypten. Metoden används för att utröna om en misstänkt brottsling är oskyldig eller skyldig. Ritualen innebär att man hettar upp en sked, slev eller stav av metall som den misstänkta sedan slickar på under översyn av stamrepresentanter. Om den misstänkta personen får blåsor på sin tunga anses den som skyldig och ett lämpligt straff mäts ut, men om tungan är oskadad anses personen vara oskyldig och släpps fri.

Denna typ av rättegång används för ett brett spektrum av brott som stöld, vandalism, mord och olagliga sexuella relationer samt ibland trolldom och bevis på föräldraskap. Stammen använder sig främst av ”bisha’h” när bevis saknas och varken svaranden eller käranden kan anföra några vittnen. Ritualen utförs alltid av någon som är högt uppsatt inom stammen med beteckningen ”mubasha” ”eller” bisha’ens ansvarige”.

Utövandet baseras på antagandet att en skyldig person måste vara extremt nervös och därför ha en torr tunga, medans en oskyldig persons saliv förhindrar att tungan brinner. Traditionen sägs ha uppstått bland beduinerna eftersom vanliga straff som fängelse inte var möjliga i nomadiska samhällen. Både svaranden och käranden har rätt att ta med två vittnen till ”bisha’h” för att se till att processen genomförs på ett korrekt sätt. Om svaranden inte dyker upp så anses den automatiskt vara skyldig. Resultatet av ”bisha’h” är slutgiltigt och kan inte överklagas.

Det finns ingen lag som kriminaliserar “bisha’h” i Egypten, vilket kan vara anledningen till varför det fortfarande praktiseras där. Ritualen blev officiellt bannlyst i Jordanien 1976. I Saudiarabien blev “bisha’h” kraftigt fördömt av religiösa forskare och ansågs som vidskepligt och anti-islamiskt. Utövandet dog ut i Saudiarabien på 1980-talet.

I Egypten uttalade den tidigare Grand Mufti Sheikh Ali Gomaa att “bisha’a” är förbjudet eftersom det innebär fysisk skada för svaranden såväl som att oskyldiga människor döms.
-”Det finns tillfällen då människor skadas, vilket är normalt när tungan rör vid eld och denna skada leder till att de dömer även de som faktiskt är oskyldiga, varpå skadan bli dubbel.”

Samma åsikt antogs av nuvarande Grand Mufti Sheikh Sahwki Allam.
-”Denna ritual har ingenting att göra med de regler som islam har för att lösa tvister och som i grunden grundas på att gå till domstol eller uppnå försoning.”

Utövandet är även olagligt i Israel, där det tidigare var ganska vanligt bland arabiska stammar.

https://english.alarabiya.net/en/features/2018/09/24/Licking-hot-metal-spoons-to-expose-lies-revealing-Egypt-s-oldest-tribal-judicial-system-.html

spoon.jpg

Annonser

En reaktion till “En stam i Egypten använder ett uråldrigt och grymt sätt för att utröna om någon ljuger!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s