Ett nyval är inte i sikte!

Riktigt bra text av Lena Mellin (Aftonbladet), som här förklarar läget inför kommande veckor samt ger fyra tunga anledningar till varför det troligen inte blir nyval och om det skulle bli av så lär det dröja.

Det finns faktiskt inget att tillägga mer än att vi får se tiden an och hoppas på det bästa!

Lena Mellin skriver:
”För det första är nyval ovanliga i Sverige. Det förra ägde rum för 60 år sedan och utlöstes av striden om ATP-pensionen, det pensionssystem som gick i graven på 1990-talet och ersattes av det nuvarande. De tidigare nyvalen till riksdagens skrotade andra kammare, för det är bara den nyvalen gällt, hölls 1887, 1914 och 1921. Det senare var för övrigt det första val då kvinnor hade rösträtt.

Det andra skälet är att det är för tidigt att börja jiddra om ett nyval. Riksdagsvalet genomfördes för exakt två veckor sedan, riksdagen har inte ens hunnit välja en ny talman som ska sondera terrängen för en ny regering. Stefan Löfven kommer av allt att döma röstas bort som statsminister inom kort. Han kommer då att leda en övergångsregering tills en ny bildats. En sådan kan inte utlysa nyval. Det kan däremot talmannen göra om hen misslyckas fyra gånger med att få sitt förslag till statsminister godkänt av riksdagen. Det har aldrig hänt att talmannen misslyckats.

Det tredje är att ett nyval inte skulle ändra någonting annat än på marginalen. Resultatet i 2018 års riksdagsval är märkvärdigt likt det förra. De rödgröna partierna är lite mindre, Alliansen och Sverigedemokraterna är lite större. Maktbalanser ser ungefär ut nu som då. På vilket sätt skulle ett nyval ändra den bilden och göra det enklare att bilda regering? Jag ser inga tecken och jag har inte upptäckt att någon annan gjort det heller.

Det fjärde, och kanske tyngsta argumentet, mot ett nyval i närtid är att riksdagspartierna i så fall ger sig själva underkänt med råge. Det har talats om fler vuxna i rummet, samarbetsregeringar, ansvar och att dämpa tonläget. Det är upp till bevis för Löfven, Kristersson och de övriga partiledarna att det inte bara är munväder. De måste ta ansvar för landet även om de kanske inte själva får precis som de vill (och det kommer de garanterat inte att få). Men de kämpar mot klockan. Om de inte tar det ansvar som de tycker att andra ska ta tappar de ansiktet. Och vilket parti vinner på det? Sverigedemokraterna givetvis.

Om ett nyval blir aktuellt senare under mandatperioden är en helt annan sak.”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/0Ey09M/sluta-hoppas-pa-nyval–det-kommer-inte-ske

löfven

Annonser

3 reaktioner till “Ett nyval är inte i sikte!

  1. V är ett parti som alliansen inte vill ha att göra med, sååå, varför inte helt enkelt utesluta det omöjliga partiet. SD är ett annat parti, som ingen vill samarbeta med!
    Det handlar om ca 1,5 miljoner svenskars röster, som man spottar på!
    Så, varför har vi alls val?

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s