Maldivernas president gav order om att förstöra statyer i ett undervattensgalleri eftersom de var ”icke islamiska”!

I det toleranta landet Sverige med religionsfrihet högt upp på agendan välkomnar vi alla människor att få utöva sin religion. Trots att man ser uppenbarliga kulturkrockar och märker att det börjar knaka i fogarna när många i befolkningen inte skriver under på böneutrop och kvinnoförtryck, så väljer våra politiker ändå att fortsätta på samma linje. I många muslimska länder är man inte lika toleranta, utan gör helt tvärtom – man utrotar helt enkelt alla tecken på demokrati. Maldiverna är det senaste exemplet på detta.

Gästerna på Fairmot Maldives, ett femstjärnigt honeymoon resort, fick igår en glimt av de politiska och religiösa spänningar som i flera decennier skakat önationen. Polismän beväpnade med yxor, motorsågar och rep stormade nämligen hotellet för att förstöra modeller av mänskliga figurer som hade bedömts som icke islamiska och skulle underminera den muslimska tron, fred och ordning i landet.

Räden genomfördes efter att president Abdulla Yameen rasat mot vad han kallade en komplott av den ”väst-backade oppositionen”, i syfte att underminera islam i Maldivernas kommande val imorgon. Han anklagar sina motståndare för att promota förhållanden från väst som är intoleranta mot samhället och deras värderingar. Han vänder sig vidare mot att man pratar om demokrati, vilket enligt honom bland annat innebär att de protesterar för att söka rättigheter för homosexuella.

Yameen som suttit som president i fem år förväntar nu sig att bli omvald och beslutet att ta bort upp mot 30 statyer från hotellet var menat att förhindra att människor ska synda genom att tillbe idoler.

Hotellet som haft sin konstutställning öppen för allmänheten sedan i juli, kallar det för världens första halvt nedsänkta undervattensgalleri och den brittisk-guyanska konstnären bakom installationen menar att hans strävan var att få människor att bli mer medvetna om behovet av att skydda Maldivernas korallrev, som hotas av global uppvärmning som associeras med klimatförändringarna.

Polisen twittrade igår eftermiddag att alla skulpturer nu var borta – vissa hade kastats ned i lagunen. Hotellet har inte velat kommentera händelsen.

En liknande händelse skedde i landet år 2011 under ett möte med andra ledare från södra Asien. Då handlade det om en installation av statyer som man fått i gåva från sina grannländer. Flera monument, inklusive en byst av Pakistans grundare Muhammad Ali Jinnah, förstördes och man högg huvudet av Sri Lankas lejonstaty. Till slut tog polisen ned alla monument.

Presidentens meningsmotståndare anklagar honom för att göra politik av islam i syfte att undgå kritik mot missbruk av människors rättigheter. De senaste fem åren har president Yameen fängslat eller sänt sina politiska motståndare i exil, tystat kritiker och självständig media samt utfärdat undantagstillstånd två gånger efter påstådda hot mot den nationella säkerheten. De som försökt promota mänskliga rättigheter i landet har blivit stämplade som ”anti-muslimska”.

Vi får helt enkelt hoppas på att invånarna på paradisön tar sitt förnuft till fånga när de ska gå till valurnorna imorgon, men människor är i regel lätta att manipulera och efter lite religiösa hot samt valfläsk går förmodligen den kuvade befolkningen och gör sin plikt. Se bara på vårt eget land där alla hade fakta på handen om vad dåvarande och nuvarande regeringen åstadkommit, men ändå gjorde man om samma misstag som tidigare valår.

https://www.aljazeera.com/news/2018/09/maldives-police-raid-resort-remove-idols-heated-polls-180921193012618.html

fairmont

Annonser

En reaktion till “Maldivernas president gav order om att förstöra statyer i ett undervattensgalleri eftersom de var ”icke islamiska”!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s