Israelkritisk nämndeman beslutade i rättsfall rörande attack mot synagoga!

Att den 22-årige palestiniern som dömts i hovrätten för attacken på synagogan i Göteborg inte kan utvisas har rönt stör uppmärksamhet och självklart ilska.

Nu framkommer det att en av nämndemännen som deltog i beslutet, Gert Raiml, har en lång karriär i Vänsterpartiet och är öppet kritisk mot Israel. Han ska ha suttit med i styrelsen för Vänsterns internationella forum, som stöder ett antal marxistiska, starkt israelkritiska, organisationer (PPP, DFLP och FIDA) på de palestinska områdena.

Det är inte första gången det framkommer att nämndemän är olämpliga för sitt uppdrag av olika skäl och jag tänker i mitt stilla sinne på hur många våldtäktsfall som kan ha bedömts på ett felaktigt sätt för att nämndemannens privata uppfattning spiller över på det professionella ämbetet. Det finns otaliga fall där gärningsmännen inte dömts till utvisning trots fällande dom.

Det vore kanske på sin plats att genomföra en undersökning om hur många olämpliga nämndemän som genom åren fått sitta och döma i olika rättsfall?

Många har dömt ut nämndemannasystemet eftersom den politiska ådran riskerar att ta överhanden och medföra en opartisk bedömning.

På Wikipeida kan man läsa följande:
”Rekryteringen av nämndemän sker genom de politiska partier som är representerade i fullmäktige, varför de flesta nämndemän är medlemmar i ett parti. Nämndemannauppdraget är dock opolitiskt – att ta politiska hänsyn när man dömer strider mot lagen och domareden – varför några hinder för att utse icke-medlemmar inte finns. Tvärtom uttalade både regeringen och riksdagen under 2006 att det är viktigt att rekryteringen breddas utanför de politiska partierna.”

Det låter väldigt motsägelsefullt att säga att man rekryterar nämndemän från de politiska partierna, men nämndemannauppdraget skall samtidigt vara opolitiskt. Det säger sig självt att en orättvis bedömning lär ha skett i många fall och det vore inte fel att se över systemet för att hitta nya sätt att arbeta framöver.

http://www.varldenidag.se/nyheter/israelkritisk-namndeman-deltog-i-hovrattsbeslut-om-attack-pa-synagoga/reprit!r9UYBsKXM4EFJ@q0Ph0muA/

hovrätten

Annonser

4 reaktioner till “Israelkritisk nämndeman beslutade i rättsfall rörande attack mot synagoga!

 1. Det skall ju vara vattentäta skott mellan lagstiftaren,den dömande och den verkställande makten i en rättstat.Politiskt tillsatta nämndemän för tankarna till Idi Amins Uganda.Sverige är som vanligt ett skämt och man kan hålla sig för skratt.

  Gillad av 2 personer

 2. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Har i hela mitt liv varit pro Israel. Det tänker jag också vara i fortsättningen.. Har upplevt 6-dagarskriget 1067 liksom kriget 1973 då i det senare hela värden ströps av vad det gäller oljetillförseln och vi fick ransonera oljeprodukter (bensin och diesel) i Sverige. Den Israeliska staten den enda demokratin i MÖ stod emot sina fiender och vann över dem alla. Ett enat folk kan utstå vad som helst.
  Frågan är nu om vi det svenska folket kan stå emot en anstormning vad det gäller olika staters intressen i MÖ. Svaret är NEJ. Vi t o m betalar skatt för att vissa av deras medborgare ska kunna få flytta in i vårt land och dessutom subventioneras olika byggnader som inte hör hemma i vår kultur av de stater som var fiender till Israel. Att sedan Socialdemokraterna utan kritik från Alliansen ger bidrag till Palestina ca 2 MRD kroner är en skam och en skymf mot den Israeliska
  befolkningen.
  Olof Lundqvist

  Gillad av 2 personer

  1. Något som jag inte begriper är hur man tänkte rent praktiskt när man lade Israel just där i en religiös krutdurk.Fanns det inte bättre ställen att lägga ett land för judarna? Nu är det ju enbart konflikter och elände.
   Området är ju dessutom på sina ställen så kargt att det knappt föder en katt.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s