Diplomatisk kris mellan Sverige och Kina svärtar ned Sverigebilden ännu en gång!

Ingen har väl undgått att läsa om den diplomatiska krisen mellan Sverige och Kina. Nu har nyheten nått utanför Sveriges gränser och svärtar ned Sverigebilden ännu mer. Man skriver idag om nyheten i danska, brittiska och amerikanska tidningar med rubriker i stil med att Sverige måste be Kina om ursäkt.

I en video som setts av över 100 miljoner människor på sociala medier ser man hur en kinesisk man och hans åldrade föräldrar blir brutalt utkastade från ett hotell i Stockholm den 2 september, efter att ha försökt checka in en dag för tidigt. Familjen hade bett hotellpersonalen om att få vänta ut natten på hotellets soffor i lobbyn, men blev tillsagda att lämna hotellet. När de vägrade, ringde hotellpersonalen efter polisen som bär ut dem från hotellet. Detta har orsakat en hetsig debatt inom den kinesiska bloggsfären.

På sociala medier har det bildats två grupperingar – de som tycker att den svenska polisen går för hårt fram och de som kritiserar den kinesiska familjens uppförande.

Den kinesiska regeringen däremot, tar ärendet mycket allvarligt. Två pressmeddelanden har sänts ut från den kinesiska ambassaden i Sverige, den första var en säkerhetsvarning för kinesiska turister och den andra ett fördömande av den svenska polisens agerande. Även om den svenska regeringen har meddelat att man tillsatt en särskilt utsedd åklagare som ska utreda händelsen, är man inte nöjd i Kina.

En representant för hotellkedjan har meddelat att man arbetar med att försöka ta reda på exakt vad som har hänt.

Oavsett vem som har rätt eller fel så är det ännu en skamfläck på Sverige! På sikt lär vi få svårt att locka turister att besöka landet när man har arbetat upp ett dåligt rykte – dessutom är säkerheten ett annat prekärt ämne och problemen med en okontrollerbar gängkriminalitet, dödsskjutningar, knivhuggningar, bilbränder och våldtäkter är välkända.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia/chinese-tourists-sweden-video-zeng-weibo-china-stockholm-hotel-hostel-argument-a8541361.html

kris

Annonser

2 reaktioner till “Diplomatisk kris mellan Sverige och Kina svärtar ned Sverigebilden ännu en gång!

  1. Tittar man på videon så ser man att det är rena skådespeleriet från de kinesiska så kallade turisterna.Slår vad om att de var särskilt utsända av den kinesiska staten endast i syfte att provocera fram en situation med den svenska staten.Vet inte ifall de lyckasts med tanke på de dåligt skådespelande så kallade turisterna.

    Gilla

  2. Var finns det hotell som låter folk sova i lobbyn när hotellet är fullbokat? Hur skulle det se ut om hotellen tillät detta? Jag antar att det också finns säkerhetsaspekter. Brandmyndigheter e.t.c.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s