Flickor i Kenya tvingas till sex i utbyte mot mensskydd!

En ny exklusiv undersökning gjord av Unicef visar att flickor i Kenya tvingas ha sex i utbyte mot menstruationsskydd. 65% av flickor och kvinnor i Kibera, ett område i huvudstaden Nairobi som är det största slumområdet i Afrika, har bytt sex mot sanitära produkter. 10% av unga flickor i västra Kenya har bekräftat att man haft sex för att få bindor.

Andrew Trevett, chef för vatten och hygien för Unicef Kenya:
-”Vi har motorcykeltaxis som kallas för ”boda bodas” och flickorna har sex med chaufförerna i utbyte mot sanitära produkter. Det här sker av två anledningar. En är så klart fattigdom – flickorna har inte ekonomiska medel för att kunna köpa sanitära produkter, men det handlar även om tillgänglighet. Sexuella tjänster i utbyte sker för att produkterna inte finns i flickornas byar. Ute på landet finns ingen transport för flickorna och de har inte råd med bussbiljett. I vissa byar finns heller inga vägar. En del av problemet är också det känsliga i att prata om menstruation för både flickor och pojkar som inte får någon information – varken från sina mödrar eller skolan.”

I artikeln berättar flera flickor om sina upplevelser och hur de helt plötsligt fick sin menstruation i skolan utan att veta vad det var eftersom det inte är något man talar om. De förtäljer hur de känt sig tvingade att ha sex med chaufförerna som förser dem med mensskydd. I några fall har det resulterat i oönskade graviditeter som gjort att de tvingats sluta skolan.

”Mensfattigdom” är vida utspritt i Kenya och enligt Unicef använder 7% av kvinnorna och flickorna gamla tygbitar, bitar av filtar, hönsfjädrar, lera och tidningar som mensskydd. 46% använde gamla bindor och 6% använde bindor som kan återanvändas.

Vidare är 76% av kvinnorna och flickorna utsatta för utmaningar i form av tillgång till vatten och sanitetsfaciliteter under menstruationen – enbart 17,5% av lärosätena hade rinnande vatten nära toaletterna såväl som möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten.

Blott 30% av skolorna i Kenya erbjuder mensskydd till sina studenter och i de flesta fall  erbjuds detta enbart i nödfall.

Vissa kvinnor och flickor utan tillgång till nödvändiga faciliteter försöker hitta egna lösningar. Till exempel kan de gräva ett hål i marken och sitta där i flera dagar under sin menstruation. Det här är en stor anledning till att flickor kommer efter i skolan och missar mycket.

Menstruation är förknippat med stigmatisering i landet, med tron på myten att kvinnor under menstruationen blir smutsiga och orena, att det är en sjukdom eller förbannelse, mat blir dålig om kvinnan går in i köket under sin menstruation och grödor kommer att dö om kvinnan går ut i trädgården när hon har mens. Många tror också att man kan svimma av blodförlust.

Myterna som omgärdar menstruation är vida utbrett över hela Afrika, där var tionde flicka missar skolan under sin menstruation på grund av att man inte har tillgång till sanitära produkter eller att det inte finns säkra och privata toaletter i skolan. Det säger sig självt att om flickor inte är i skolan så lär de troligtvis bli tvingade till barnäktenskap eller tonårsgraviditet.

Kenya har dock gjort lite framsteg på området genom regeringen, Unicef och samarbetspartners. 90.000 flickor i 335 skolor har nu tillgång till hygieniska toaletter i skolan.

https://www.independent.co.uk/news/world/africa/kenya-girls-sex-sanitary-products-pads-period-poverty-a8533081.html

kenya

 

Annonser

3 reaktioner till “Flickor i Kenya tvingas till sex i utbyte mot mensskydd!

 1. Så fasansfullt! Så tacksam jag är över att leva i ett land som Sverige när det handlar om flickors och kvinnors situation. Fast när man hör de s k feministerna så förleds man att tro att kvinnor i det här landet lever under ett värre förtryck än någon annanstans på jorden.

  Skickat från Samsung Tablet.

  Gillad av 2 personer

  1. De får väl göra som man gjorde i Sverige för mindre än femtio år sedan,tvätta och återvända och på så sätt slipper de skadliga kemikalier som finns i mensskydd.

   Gilla

 2. Ju mer jag funderar över detta desto mer inser jag att det är en köpt ”undersökning” av ta mpongtillverkare.Har kvinnorna i Kenya nyligen börjat få mens och att man försöker stoppa blödningar med fjädrar och pinnar? Sitta i ett hål i dagar? Nä,självklart är undersökningen köpt.Man bor så tätt inpå varandra där och varje flicka borde väl ha sett hur de äldre kvonnor gör

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s