Hijab – en kulturell produkt eller ideologiskt tvång?

Medan vi i Sverige omfamnar mångfaldskulturen i form av kvinnoförtryckande kläder som hijab, niqab och burka, kämpar kvinnor i andra länder som tvingas leva i förtryck varje dag mot att slippa detta ok! I till exempel Iran ökar protesterna för var dag som går mot att kvinnor tvingas dölja sin klädsel samt hår så fort de lämnar hemmet och i en artikel i den arabiska tidningen ”Al Arabiya” skriver idag Shima Silavi om slöjtvånget i Iran.

Den islamiska slöjan förbjöds helt i landet år 1936 av Re-za Sha och visar hur man gjorde politik av hur kvinnor ska klä sig. Åren innan Shahens fall uppenbarade sig kvinnor publikt iförda hijab för att visa sitt motstånd mot den dåvarande ideologin. Efter Shahens fall tvingade man återigen kvinnorna att täcka sig utanför hemmet.

Efter Ayatollah Khomeinis slöjtvång 1979 började kvinnor arrangera återkommande massdemonstrationer. En av de mest minnesvärda demonstrationerna skedde den 8 mars 1979, då mellan 5.000 och 8.000 demonstranter deltog i protester vid Teherans universitet. Protesterna trycktes ned av regimen, men protesterna har fortsatt till dags dato i olika former.

Enligt resultatet av undersökningen ”För eller emot hijabtvång” som genomfördes av ”the Ministry of Culture and Islamic Guidance” år 2015, var 78,3% av hela befolkningen i landet för att det ska vara valfritt att använda hijab och enbart 21,7% stödjer obligatorisk hijab.

Reglerna om hijab medför att iranska kvinnor hamnar i en underordnad situation. Varje gång de ska lämna sitt hem är de tvingade att justera sin klädsmak i enlighet med kriterier i lagen, i annat fall kommer det att få konsekvenser – antingen via polisen eller vanliga medborgare.

Hur människor väljer att täcka sig och klä sig är ett resultat av en mix av faktorer som involverar religion, kultur, tradition och miljön, men när staten missbrukar sin makt för att förändra den naturliga samhällsutvecklingen, är det inte längre en kulturell process utan man är inne på det ideologiska och politiska fältet.

Som kontrast mot vad som hände innan revolutionen, demonstrerar nu kvinnor sitt motstånd mot systemet och regeringens lagar genom att ta av sig sina hijabs. Detta ska ses som en stark front där man kämpar för frihet och rättvisa!

Hur länge till ska Sverige medverka till att tvinga små flickor att skolas in i kvinnoförtryck? Är det i enlighet med barnkonventionen? Är det så en humanitär stormakt står upp för allas lika rättigheter oavsett kön och etnicitet?

I Sverige väljer våra politiker den lätta vägen ut – strutsmetoden -en väl beprövad metod som alltid fungerar eftersom svenska folket aldrig opponerar sig nämnvärt!

#stoppakvinnoförtrycket

https://english.alarabiya.net/en/features/2018/09/14/Hijab-in-Iran-A-cultural-product-or-ideological-coercion.html

hijab.jpg

Annonser

En reaktion till “Hijab – en kulturell produkt eller ideologiskt tvång?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s