När ska Sverige införa förbud mot mobiltelefoner på skoltid?

Från och med den här veckan är det förbjudet för barn i grundskolorna i Frankrike att använda mobiltelefoner under skoltid, något som president Macron har sagt kommer att hjälpa barnen att avgiftas från sina skärmar.

I Claude Debussy-skolan i Paris strömmar eleverna ut när skoldagen är slut och flera 13-åringar tar snabbt fram sina väskor för att kolla sina mobiltelefoner som har varit avslagna i åtta timmar. En 13-årig flicka som fick sin telefon när hon var 11 år säger:
-”Jag trodde att jag skulle flippa ur, men det har gått bra. Jag lämnade telefonen i väskan hela dagen och överraskande nog besvärade det mig inte alls. Normalt sett använder jag Snapchat eller Instagram, men alla mina vänner är här i skolan så det är rätt lätt att bara prata istället. Jag kommer nog använda min telefon mer hemma istället. Mina föräldrar har inga regler kring telefonanvändandet, men jag har skapat mina egna – jag tittar inte på telefonen efter kl 23.30 på en vardag.”

En annan 13-årig flicka säger att hon brukar använda telefonen för att titta på Netflix-serier, men att skolans uppkoppling var för dålig så hon brukade titta på fotografier eller lyssna på musik på rasterna.
-”Jag tycker inte att det har varit så svårt att ignorera min telefon den här veckan, men ibland kommer den fysiska reflexen att greppa efter något.”

Skolan har cirka 460 elever i åldrarna 11-15 och de kommer från både fattiga familjer såväl som höginkomsttagare. Skolans personal har noterat att innan man införde förbudet så brukade barnen mest stå still på rasterna och titta i sina telefoner, men nu ser de barn som springer runt och leker, läser eller bara pratar med varandra.

Intressant att ta del av och jag förstår inte varför inte Sverige inför ett liknande förbud? Nu är det upp till rektorn på varje skola att avgöra hur man vill hantera det här. På mina barns skola är det inte tillåtet att använda telefonen på skoltid, men det varierar från skola till skola. Varför begränsa det till enbart grundskola, det kunde lika gärna gälla även på gymnasiet. Några släktingars barn som går i högstadiet på en skola i Stockholm har också mobilförbud under skoltid och skoldagen börjar med att alla elever låser in sina telefoner i ett skåp tills skoldagen är över. Ingen har klagat över detta.

Det handlar om att sätta gränser – något vuxna varit dåliga på i skolvärlden under alltför lång tid! Sverige har under en längre tid haft fallande skolresultat och det är på tiden att skolan stöps om. På söndag har vi möjlighet att använda vår röst till att rösta bort flumskolan inklusive genuskunskap och ge nästa generation en möjlighet att få ta till sig kunskaper i mindre klasser, respektera överordnade, ha en fast lärare, slippa stök och bråk samt utvecklas till ansvarsfulla individer.

france.jpg

Annonser

4 reaktioner till “När ska Sverige införa förbud mot mobiltelefoner på skoltid?

  1. Vänta lite, 13 år och tittar inte på mobilen efter 23.30 en vardag? Borde inte detta flickebarn träffat John Blund betydligt tidigare än så, eller är det kanske jag som är en gammalmodig stofil när jag anser att så unga personer inte borde ha sina ljusblå öppna vid den tiden? Inte att undra på att så många elever är trötta på morgonen och att det är väldigt många som hoppar över frukosten får att få sova lite längre på morgonen. Tröttheten beror i många fall på att dessa elever ägnar sig åt dataspel halva nätterna igenom vilket är min erfarenhet från gymnasiet i Sverige. Läste någonstans att det var vid någon skola i Sverige där eleverna började skoldagen vid tiotiden bara för att eleverna var så trötta och därför orkade inte upp morgonen. Undrar just vilka företag som erbjuder de anställda att börja jobba vid tiotiden? Dessa personer anses vara Sveriges framtid… Ur led är tiden.

    Annars så är jag av den övertygelsen att mobiler inte ska användas under skoltid eftersom de utgör ett synnerligen störande fenomen. Nu har man ju inom många skolor, de flesta faktiskt, infört att alla elever får en egen dator eller surfplatta för att användas som ett komplement i undervisningen. Detta är i sig en styggelse, visa mig den elev som inte använder datorn/surfplattan till annat än studier under lektionstid. Det blir ett djävla jagande när man som lärare ska hålla koll på detta också.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s