Fyra år till med samma visa eller dags att tänka nytt?

Man hör ofta folk säga att Fredrik Reinfeldts ande vilar över hela den moderata partistyrelsen inklusive partiledaren Ulf Kristersson och att det är därför som de konsekvent vägrar att samtala eller samarbeta med Sverigedemokraterna, trots att flera undersökningar visar att både en majoritet av Moderatväljarna och lokala M-politiker vill just detta. År 1992 pågick en maktkamp i det Moderata Ungdomsförbundet mellan Kristersson och Reinfeldt, varpå den sistnämnda gick segrande ur striden. Man kan tycka att Kristersson därför inte borde ha några problem med att vända sig bort från Reinfeldts vilja – men kanske är det bara så att han helt enkelt saknar kurage.

År 1993, efter två år i riksdagen skrev Fredrik Reinfeldt boken ”Det sovande folket”, där han beskrev sin vision för Sverige och resten är historia. Jag ska villigt erkänna att jag var en av de som köpte hela paketet och var djupt imponerad över Reinfeldt och Borg. Under den andra mandatperioden började jag dock att se igenom Reinfeldts dimridåer och när han började orera om att vi måste öppna våra hjärtan var måttet rågat för mig, men även många andra. Sedan dess har jag röstat på Sverigedemokraterna och det är inget jag har ångrat – tvärtom så har jag inte behövt känna mig besviken eller gått omkring med känslan av att ha köpt grisen i säcken som så många andra.

Förr handlade valet främst om att rösta rött eller blått och sedan när valresultatet presenterades så var det färdigt samt folk konstaterade att ok nu är det dessa personer som styr Sverige. Nu är det en helt annan sak och rött eller blått har fått olika nyanser – dessutom är det först efter valresultatet har presenterats som det på riktigt börjar hända saker och i dagsläget vet ingen riktigt hur det kommer att te sig, förutom att Sverigedemokraterna kommer att bli vågmästare på ett eller annat sätt.

För några veckor sedan kändes valet svårare än någonsin, men nu blott tre dagar kvar ser jag allt klart och tydligt. Egentligen är det inte svårare än att man frågar sig själv om man vill ha samma visa i fyra år till? Svarar man nej på den frågan återstår tre val när det handlar om existerande riksdagspartier – Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna samt två val när det handlar om nya uppstickarpartier – Alternativ för Sverige eller Medborgerlig Samling.

MODERATERNA lovar bot och bättring. Hade de deklarerat att de hoppar av Alliansen samt kan tänka sig att samarbeta med SD efter valet, så hade jag kunnat överväga att rösta på partiet, men partiledaren är tyvärr en syltrygg som drar med sig hela partiet i fallet. Centerpartiet går tvärsemot vad Moderaterna vill genomföra och en röst på M är likvärdigt med en röst på C så länge de ingår i förbund med varandra. Dessutom är det ytterst svårt att bortse från att M under sin tid vid makten aktivt ignorerade alla varningar om både migration och rikets säkerhet samt dessutom röstade ner SD:s propositioner för att sedan göra om det till egna M-förslag. Trovärdigheten är noll och varför rösta på en kopia? Hanif Bali, Christian Sonesson, Elisabeth Svantesson och Ann Heberlein är ljusen i mörkret, men tyvärr gör inte fyra personer ett helt parti!

KRISTDEMOKRATERNA står för en del bra saker och deras politik påminner en del om SD:s precis som M. Återigen är Alliansen problemet med akilleshälen Centern samt dessutom vägrar man att samtal med SD. Hade han man haft Sara Skyttedal vid rodret så hade nog partiet haft en helt annan hållning. Lokalt kan man med fog rösta på KD, men till riks är det inget mer än en stödröst som inte kommer generera någon förändring i politiken.

SVERIGEDEMOKRATERNA har i alla år stått för sin åsikt trots spott och spe, de har rakryggat framfört sin politik, sina visioner samt varit flitiga med att lägga motioner om hur man ska komma till rätta med Sveriges problem. Trots att man inte blivit åhörd en enda gång under de senaste åtta åren har man kämpat på i vått och torrt för att göra det bättre för oss medborgare, men resultatet har istället blivit att den svenska välfärden urholkats eftersom ingen hörsammat uppmaningarna eller tagit sig tid att läsa igenom förslagen och tänka längre än näsan räcker. I dagsläget sitter sju partier med skägget i brevlådan, medan SD står med ryggen fri och inte kan klandras för det kaos som övriga medverkat till. Visst har de haft en del klåpare i leden, men vilket parti har inte det? Hade man haft bevakning 24 timmar om dygnet på alla partier istället för bara SD så hade det garanterat kommit fram ett och annat under årens lopp. Vad är viktigast? Politiken eller de politiska företrädarna? En blandning givetvis och i år ser SD:s startfält mycket bra ut och jag kan rekommendera Jonas Andersson från Skellefteå för er som inte är så insatta i vem man ska personrösta på.

AFS OCH MED är två mindre partier med mycket bra politik, men tyvärr startade de alldeles för sent och det ligger dem i fatet. Medborgerlig Samling påminner starkt om gammelmoderater och de har många kompetenta samt välutbildade personer i leden – dessutom kan de tänka sig att samarbeta med alla partier. Jag tror dock att de kommer få sitt uppsving först i valet 2022, när fler känner till dem. AfS har haft framgång och enligt Yougovs senaste mätning närmar de sig riksdagsspärren, men de kan likväl falla på mållinjen. AfS är inget parti som ska regera Sverige – däremot skulle de behövas som blåslampa på övriga partier för att det som behöver ske faktiskt också kommer att genomföras. Många säger att en röst på dessa småpartier är en röst i sjön -andra anser att man åtminstone röstat med hjärtat.

Just nu är valet enkelt för mig – hade det varit val idag hade jag röstat på SD, men det är tre dagar kvar, den som lever får se…

ideas

 

Annonser

5 reaktioner till “Fyra år till med samma visa eller dags att tänka nytt?

  1. Alliansens tid vid makten var en ren katastrof.Inre och yttre säkerhet var ju ett skämt och bara en sådan sak som att villigt tillstyrka att den ryska gasledningen,stream 1,fick läggas nära Gotland.På den tiden ägde ju Bildt intressen i Lundin oil som iallafall då hade intressen i Ryssland.Minns när stackarn Carlgren med Bildts pistol i ryggen fick lov att argumentera FÖR placeringen av ledningen.Man gick helt Rysslands ärenden utan en tanke på konsekvenserna.
    Beskatta landsförrädarna till döds,deras barn och barnbarn och intill sjunde led! Inför arvssynden bums.Rösta V på söndag!!

    Gilla

    1. Nja,det är minst 70 procent som inte kommer att rösta SD. 25-30 procent motsvarar väl knappt ens luften i den där balongen.Spännande blir det iallafall på söndag.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s