Bra lördagsläsning – intervju med den första kvinnliga imamen i Norden!

Intressant intervju med den första kvinnliga imamen i Norden, 43-åriga Sherin Khankan med rötter i Finland, som vill bryta de etablerade patriarkala strukturerna inom islam. Jag tycker så klart att det är helt rätt väg att gå och jag hoppas att man på sikt kan spräcka den manliga dominansen inom islam, men det är en lång väg att vandra!

Mariammoskén på Købmagergade nära Strøget i Köpenhamn är en oansenlig lokal, men den 250 kvm stora lokalen har ändå rönt stor uppmärksamhet tack vare att det är en kvinna som leder moskén.
-”Målet är att bryta med traditioner, strukturer och läsning av Koranen som är patriarkala och skapa en utgångspunkt där kvinnor och män är jämställda.”

För två år sedan ledde hon den första viktiga fredagsbönen och sedan dess har hon genomfört många intervjuer samt bjudits in som talare till konferenser och universitet. I våras träffade hon den franska presidenten Macron, som redan hade läst hennes bok om kvinnor och islam. I slutet av månaden åker hon till New York för att ta emot det prestigefyllda priset Global Hope-award.

Khankan har vigt trettio par i Mariammoskén och det är för närvarande tjugo som står i kö. Hon har även hjälpt kvinnor att få islamsk skilsmässa.

Hela 96 imamer hade nekat att viga det norska par som blev hennes första, eftersom mannen var kristen och kvinnan var muslim. En stor del av de muslimska samfunden motsätter sig nämligen sådana interreligiösa äktenskap även om paren redan skulle ha gift sig juridiskt.

Khankan menar att följderna av det här kan bli förödande och tänker på sina egna döttrar. Chansen att de möter en partner som inte är muslim är stor eftersom de växer upp i Danmark.
-”Det kan leda till att man gifter sig med någon som man inte älskar eller lever ett dubbelliv. Vi har normaliserat en praxis där vi diskriminerar andra religioner.”

Det är samma sak med skilsmässa. Även om det är enkelt att upplösa ett äktenskap enligt dansk lag, vill många troende muslimer också att det ska vara legitimt enligt islamsk tradition. Att beviljas en sådan skilsmässa är mycket svårt för muslimska kvinnor och det är något som Khankan hjälper kvinnor med.

När folk frågar Sherin Khankan med vilken rätt hon startat en moské eller kallar sig imam, svarar hon att legitimiteten kommer från exakt samma ställe som om hon var en man. Hon menar att det finns ett starkt teologiskt stöd för den läsning hon gör och att det är senare tolkningar som har lett till ojämställdheten. Dessutom blandas ofta religion och kultur ihop, vilket kan användas manipulativt.

Även kvinnor har ifrågasatt henne och kvinnomoskén samt hon har fått kritik från islamska samfund.
-”När du ändrar på en struktur så ändrar du också på maktbalansen. Det är klart att det är många som inte har ett intresse av att kvinnor ska ha tillgång till talarstolen.”

Ett av hennes främsta syften är att motarbeta just islamofobi, vilken hon tror att den mindre dogmatiska linje hon företräder kan hjälpa till med. Det är också en av orsakerna till att hon driver en rättsprocess mot tre danska politiker som förra året försökte dra in det ekonomiska stödet för ett annat av Khankans projekt, Exitcirkeln, som erbjuder samtalsgrupper för personer som utsatts för psykiskt våld eller social kontroll. Som motivering gav de bland annat att hon inte entydigt skulle ha tagit avstånd från sharialagar, vilket bottnar i en konflikt från Sherin Khankans tid som aktiv inom det socialliberala partiet Radikale Venstre för över tio år sedan och som enligt henne bygger på missförstånd där frågor är tagna ur sitt sammanhang, men som dessa politiker fortsatt sprida.

Khankan påpekar dock att det motstånd som är svårast, är det som är närmast och med det avser hon sin tidigare man som ställde henne inför ultimatum: moskén eller äktenskapet.

Samtidigt har hon fått starkt stöd inom familjen, inte minst från döttrarna. Uppmuntran har hon också fått från den indonesiska imam som leder den näst största moskén i världen och som besökte henne i Köpenhamn.

Inom Mariammoskén har den andra kvinnliga imam som var med om att starta moskén däremot valt att sluta. Hon har i tidningsintervjuer sagt att hon inte ser en teologisk grund för de interreligiösa äktenskapen.

Khankans familj består av fyra barn och hennes föräldrar. Pappan kom till Danmark som kvotflykting från Syrien, mamman är från Finland och mötte honom när hon sökte jobb som sjuksköterska i Köpenhamn. Mamman är kristen, pappan muslim och i hemmet förekom bägge religioner sida vid sida. Som 19-åring tog Khankan det muslimska namnet i bruk, hon växte upp som Ann Christin. Sedan dess har hon studerat bland annat religionssociologi och till psykoterapeut, men det var under en längre vistelse i Damaskus som tanken på att arbeta för att stärka kvinnors ställning inom islam började vakna.

Sherin Khankans dröm är att en dag ta steget vidare och tillåta även män på fredagsbönen.

Det finns också andra kvinnliga imamer i Tyskland, USA, Kanada och Kina till exempel.

Susanne Dahlgren, lektor vid Tammerfors universitet som forskar i islam, säger att Khankan är en del av en trend där kvinnor tar plats inom islam. Hon har till och med stött på en kvinnlig imam i Jemen. Däremot är det sällsynt att kvinnor leder hela moskéer, utan oftast handlar det om avdelningar enbart för kvinnor.

Den feministiska trenden finns bland aktiva muslimer, aktivister och också inom akademin.

https://www.hbl.fi/…/kvinnlig-imam-vill-se-feminism-i-islam…

imam

Annonser

3 reaktioner till “Bra lördagsläsning – intervju med den första kvinnliga imamen i Norden!

  1. Spännande. Islam har ju inte genomgått det stålbad som industrialismen utsatt kristendomen för. En gång var dock Islam ett centrum för vetenskap och utveckling. Renässansen sprang till stor del ur den kunskap som fördes vidare av muslimer genom ”the dark ages”. Dom stora muslimska biblioteken i Cordoba och Toledo lade grunden till mycket av det som senare blev Västeuropa https://islam.se/historia/det-muslimska-arvet-i-spanien
    Den här kvinnan inger iallafall lite hopp om att även Islam kan lyfta sig ur det bronsålderns järngrepp som den verkar ha fastnat i.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s