Kvinna klagade över att böneutropen vid moskén var för högljudda – dömdes till 18 månaders fängelse för hädelse mot islam!

Indonesien framstår alltmer som ett land där radikal islam tagit över helt. I förrgår skrev jag om en förskola där barnen deltog i en parad iklädda IS-kostymer och svarta slöjor samt pappersgevär i händerna och idag rapporteras det om att en indonesisk domstol har dömt en buddhistisk kvinna till 18 månaders fängelse efter att ha blivit anklagad för att ha förolämpat islam.

Meiliana, en 44-årig etnisk kinesisk kvinna, hade klagat över att muslimernas böneutrop, som upprepas fem gånger om dagen, spelades för högt vid moskén som ligger nära hennes hus på norra Sumatra. Åklagaren påstod att hon hade kränkt landets brottsbalk genom att begå hädelse mot islam, den mest dominanta trosuppfattningen i världens mest folkrikaste muslimska nation. Hon började gråta när domen lästes upp och hon fördes efteråt bort iförd handbojor. Hennes försvarsadvokat har meddelat att man ämnar överklaga domen.

Under de senaste åren har man sett en ökning bland de konservativa förespråkarna av islam, vilket väckt en rädsla för att den sekulära nationens långa rykte för tolerans och mångfald håller på att urholkas. Politiska aktivister har varnat för att landets stränga hädelselagar används för att mobba minoriteter och kränka religionsfriheten.

I juli 2016 brände och plundrades minst 14 buddhisttempel av folkmobbar i en hamnstad på Sumatra, efter rapporter om att Meiliana framfört klagomål över moskéns högljudda högtalare.

Amnesty International engagerar sig i Meilianas fall och anser att det inte är en kriminell handling att framföra ett klagomål samt att det är ett brott mot yttrandefriheten att fängsla någon som framför sin åsikt.

En konservativ grupp, Islamic Community Forum, anser dock att Meilianas dom var för mild – maxstraffet för hädelse är fem års fängelse.

Enligt Human Rights Watch har 147 personer fängslats för hädelse eller relaterade lagar sedan år 2004. Förra året ställdes en etnisk kinesisk guvernör från Jakarta inför rätta och dömdes till fängelse för hädelse efter att flera muslimska grupper hade anklagat honom för att ha förolämpat islam när han påpekat att hans politiska rivaler använde Koranen för att lura väljare. Domen fördömdes och det fanns troligen bakomliggande politiska motiv.

Det finns hundratusentals moskéer över hela arkipelagen och de flesta använder högtalare för att spela upp ”azan” eller böneutropet, som varar några minuter varje gång. Men många spelar även långa versioner av böner eller predikningar som kan vara mer än 30 minuter, något som anses onödigt av det indonesiska moskérådet. Indonesiens vice president Jusuf Kalla, som även är medlem av rådet, bildade år 2015 en grupp som ser över moskéers användande av högtalare i syfte att justera användandet och volymen. Han har nyligen gått ut med ett allmänt råd till moskéerna att använda de publika högtalarsystemen på ett klokt sätt.

Med tanke på att vi i Sverige har börjat tillåta böneutrop från moskéer på flera håll i landet så är detta lite tankeväckande och talesättet ”ge dem lillfingret så tar de hela handen” känns på något sätt relevant i sammanhanget. Om den pågående islamiseringen av Sverige får fortsätta så befarar jag att vi på sikt kommer att få se både vår yttrandefrihet och religionsfrihet inskränkt.

Jag personligen förstår inte syftet med att tillåta böneutrop bland allmänheten i ett land som ska föreställa vara sekulariserat och där allmänheten inte ska behöva bli påverkade av någons religionsutövande. Problemet är att vi har för veka politiker i Sverige som inte vågar säga ifrån – har man inte kurage nog att ta obekväma beslut bör man heller inte iklä sig politikerrollen!

https://www.independent.co.uk/news/world/asia/indonesia-blasphemy-woman-jailed-insulting-islam-mosuqe-buddhist-meiliana-a8501191.html

blasphemy

Annonser

6 reaktioner till “Kvinna klagade över att böneutropen vid moskén var för högljudda – dömdes till 18 månaders fängelse för hädelse mot islam!

  1. Jadu jenny…född i Malmö. Pappa var polis. .moskén på Rosengård var väl den första i vårt land. . Glömmer aldrig när ”någon” släppte in en livs levande gris i moskéen…min pappa skrattade i en vecka… besöket imorgon känns lite konstigt. . Lämnar en liten sak till dig för att visa min tacksamhet för din hjälp😘😘😘

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s