Tvångsäktenskap i Storbritannien ökar markant – meanwhile in Sweden…!

I Storbritannien kommer nu rapporter om ökade antal barnäktenskap, där flickor gifts bort mot sin vilja under sommarlovet. Det har ökat med en tredjedel det senaste året och man anklagar nu regeringen för att inte agera.

Under maj till juli i år har man mottagit 150 nya fall av tvångsäktenskap, vilket är en kraftig ökning jämfört med samma period 2015 när det var 99 nya fall. Man har också noterat att antalet fall med tvångsäktenskap ökat med 40% vid början av skollovet det här året, med två fall per dag i juli.

Siffrorna visar dock inte hela bilden eftersom mörkertalet är mycket stort. Tusentals flickor förväntas inte återvända till skolan i september eftersom familjerna utnyttjar möjligheten att gifta bort dem under det långa sommarlovet. Unga flickor får höra att de ska åka tillbaka till sina hemländer för att hälsa på familjen och är omedvetna om vad som händer tills de är på plats. Ibland tror flickorna bara att det är en fest och inser inte att de har blivit förlovade eller gifta förrän efteråt. Flickorna är i många fall under 16 år, men det sker även i åldern 16-18 år.

När det blir september och lärarna noterar att eleverna saknas kontaktar man i första hand föräldrarna som ofta säger att flickorna får undervisning utomlands. Det är föräldrarna som utför den kriminella handlingen genom att gifta bort flickorna mot deras vilja. Lärarna försvarar sig med att de tror att det ”är något som tillhör deras kultur” och en lärare berättar att hon blev tillsagd att ”det är deras kultur och att jag skulle respektera det”.

Tvångsäktenskap är ett brott i skymundan och är väldigt underrapporterat – till och med den brittiska regeringen säger att de har att göra med toppen av ett isberg och att de bara skrapat lite på ytan.

Rubie är en 30-årig kvinna som lyckades ta sig ur sitt tvångsäktenskap:
”Jag och mina yngre syskon togs till Bangladesh under sommarlovet, men det slutade med att jag var kvar där i 11 månader. De första sex månaderna njöt jag av att utforska min kultur och sevärdheterna i mina föräldrars hemland – fram tills min far sa att jag var tvungen att gifta mig och jag hölls som en fånge. Jag gifte mig snart med en man som var dubbelt så gammal som jag och jag blev våldtagen tills jag blev gravid, vilket var en garanti för att hans barn skulle födas i Storbritannien och att han själv kunde flytta med.”

Enheten för tvångsäktenskap (The Forced Marriage Unit, FMU), leder regeringens arbete och utredningar kring detta problem och förra året gav FMU råd eller support i 1.196 fall av tvångsäktenskap.

Någon längre kommentar är överflödig – vi vet alla hur situationen i Sverige ser ut och även om många lärare gör sitt bästa för att hjälpa dessa flickor så är det omöjligt att få bukt med om man inte tillsätter mer kraftfulla åtgärder från regeringens sida – något som man ofta talar om men som av någon anledning aldrig sker!

Att svenska myndigheter år ut och år in fortsätter att se mellan fingrarna fast man har fakta på bordet genom att låta barnen fortsätta bo tillsammans med sina makar, är både förkastligt och skamligt! Men det är ok gott folk – det är kulturellt betingat och det måste vi respektera eftersom våra politiker saknar ryggrad att säga ifrån och ta barnens parti som det anstår vuxna människor i en demokrati!

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/child-marriages-uk-girls-forced-wedding-summer-holiday-charity-a8475256.html

barnäktenskap

Annonser

En reaktion till “Tvångsäktenskap i Storbritannien ökar markant – meanwhile in Sweden…!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s