Halal-semester – en ny turistmagnet för muslimer i Europa!

Ett återkommande problem när det kommer till vår misslyckade integration, är att majoriteten av de muslimer som kommit till Sverige sedan 2000-talets början inte vill leva sekulariserat. Istället vill man fortsätta att leva precis som i hemlandet med samma klädstil, mat, språk, hederskultur och religionsutövande.

I en artikel i dagens Al Jazeera påvisar man att det är en stor efterfrågan från muslimer på semesterpaket som främjar deras strävan efter att leva efter islams lagar och majoriteten av turisterna kommer från Europa, vilket kan ha att göra med att man stramar åt religionsfriheten i många länder i Europa och t.ex. inför nya lagar mot muslimska kvinnors kläder så att de upplever en ökad islamofobisk känsla.

När Mohamed al-Sanee och hans fru planerade sin sommarsemester letade dem efter en destination som kunde leva upp till deras krav på livsstil och matutbud. Efter att ha letat igenom flera sidor där man jämförde hotell, bestämde sig det unga muslimska paret för en familjevänlig destination för araber från Persiska viken.
-”Turkiet var vårt första och sista val. Det var ingen tvekan, jag ville ha ett hotell som kunde tillse min familjs behov, ett som hade tvättfaciliteter och ett bönerum – inte en pub. Jag ville helt enkelt ha en plats där min fru, som bär heltäckande ansiktsslöja, kunde resa fritt utan stirrande blickar. Turkiet var ett lätt val.”

Fram till slutet av 1990-talet, var den muslimska resemarknaden dominerad av reseagenter som specialiserade sig på pilgrimsresor till muslimernas heliga stad Mecka och Medina, eller flyg för migranter som ville åka hem och återse sina släktingar. Men under de senaste åren har det poppat upp flera hotell som erbjuder ”halal-semester” i länder som Turkiet och de riktar in sig på en ökande marknad av unga observanta muslimer från Asien, Mellanöstern och muslimska samhällen i väst, som letar efter en semesterupplevelse som går hand i hand med islams lagar.

Halal-semester har på senare tid blivit en snabbväxande sektor inom den globala turistindustrin. Turkiet, där en majoritet av befolkningen är muslimer, erbjuder redan basfaciliteterna som krävs av muslimer – inklusive halalmat, böneutrymmen, och rengöringsmöjligheter i badrummen.

Resenärer från Gulf-länderna representerade de som spenderande mest pengar på resor år 2016 och just Turkiet attraherar det största antalet besökare från Mellanöstern med ett växande antal turister som har ökat från 2,3 miljoner år 2012 till 3,6 miljoner år 2015.

I Antalya, en resort vid Medelhavet som är känd för sina vita sandstränder, ligger Adin Beach Hotel som har utvecklat en unik modell där man inte bara erbjuder rum åt hängivna muslimer, men aktivt tillgodoser deras behov och nu börjar även andra turkiska hotell att följa deras modell genom att avskärma sig från vanlig konventionell turism.

Ett halalhotells basutbud bör bestå av bönematta i hotellrummet, rengöringsmöjligheter, en alkoholfri miljö samt en moské i hotellet eller i närheten.
Alparslan Topcu, marknadschef på Adin Beach Hotel:
-”Vi erbjuder service som hotell som Movenpick och Hilton aldrig skulle erbjuda – det vill säga en 5-stjärnig hotellupplevelser för muslimer med segregerade faciliteter som stränder och pooler, områden för enbart familjer och verkligt god halalmat. Vi erbjuder även segregerade liveuppträdanden som discoshower, men även aerobicsprogram, kitesurfing och bio. Majoriteten av våra klienter är muslimer från Europeiska länder som Frankrike och Italien.”

Den stora frågan är så klart varför alla dessa muslimer vill bo i Europa när det inte främjar deras behov? Vill man inte anpassa sig till den kultur som råder på den kontinent som man har bosatt sig på, så hade det väl varit bättre att flytta till MENA.

https://www.aljazeera.com/indepth/features/sun-sea-single-sex-beaches-turkey-halal-tourism-boom-180723053847475.html

halaltourism

Annonser

3 reaktioner till “Halal-semester – en ny turistmagnet för muslimer i Europa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s