Att enbart orera om högre straff räcker inte långt!

Sent igår kväll var det upplopp i Göteborgsområdet med brinnande bilar, vilket idag genererat stora rubriker. Det är alltså dessa ungdomar som man tror att man kommer att komma åt med högre straff. För det första ska de fångas in, för det andra ska de dömas i domstol – kommer det så långt så lär ett högre straff inte avskräcka hans kompisar för att tända på bilar eller vandalisera veckan efter. Det lär heller inte förhindra att de olika kriminella falangerna i storstäderna skjuter på varandra.

Det är två saker man måste ha klart för sig – de kriminella gängen består till största delen av män med utländsk härkomst som tar med sig sina konflikter till Sverige, antingen själva eller via sina föräldrar. När det kommer till de olika falangerna handlar det om olika muslimska grupperingar, till exempel Sunnimuslimer mot Shia. När konflikterna bottnar i religion kan de flesta räkna ut att det inte är avskräckande oavsett om straffet är ett år eller fyra år. Det enda som skulle kunna ha effekt är kollektiv bestraffning – det vill säga utvisa hela klanen, men det är förstås omöjligt.

Sedan har vi de som inte tillhör kriminella gäng utan bara är missnöjda med samhället och känner ett starkt utanförskap utan framtidstro och därför beter sig som svin i sina egna kvarter. Mycket grundar sig i att man i över 20 års tid placerat alla nyanlända tillsammans i vissa områden och låtit de läsa hemspråk samt inte ställt några motkrav, sedan har man hoppats på att resten ska lösa sig av sig självt.

Har man dessa två saker klart för sig så förstår man att höjda straff inte kommer att minska den grova brottsligheten. Utvisa alla skriker många, men det här rör sig om svenska medborgare och många är födda i Sverige. Tack vare att politikerna ignorerat problemen i två decennier så har vi själva sått fröna som vi nu skördar! Att bara ta i med hårdhandskarna är inte tillräckligt – det behövas en kombination.

Dagens ledare i Aftonbladet och jag är överens – gängledarna lär rösta blått! Som jag påpekade igår i inlägget som rörde anonyma vittnen, så kommer högre straff inte att ha den önskvärda effekt som många av våra politiker tycks tro. Det finns en enkel anledning till det – politikerna lever i sin egen värld och tar inte reda på hur det går till i verkligheten! Jag citerar Anders Adali, före detta gängkriminell: -”Politikerna lever i sina bubblor av egoism och vänder aktivt ryggen åt utsatta ungdomar genom sina lögner falska ord och deras ovana att skylla misslyckanden på varandra deras girighet och ständiga strävan efter makt står mig upp i halsen!”

Sheldon Thomas, en före detta ex-gängledare i Storbritannien anser att Sverige inte kan lära sig av de åtgärder som man har satt in där för att komma tillrätta med problem som man har haft, däremot kan Sverige lära sig av Storbritanniens misslyckanden som har spätt på radikalism och högerextremism, precis som det kommer att göra här. Diskriminering och stängda dörrar till arbetsmarknaden som många barn i utsatta områden ser att deras föräldrar kämpar mot, skapar en stor och lättillgänglig bemanningspool åt gängen som rekryterar redan på mellanstadiet. Förekomsten av gäng i utsatta områden, där många första- och andrahandsinvandrade bor, ger i sin tur näring till det skadliga vi-och-dem-tänket. Thomas anser bland annat att man måste stötta pappor i deras föräldraskap samt underlätta för de ensamstående mammorna att kombinera jobb och familj, genom att uppmana, eller tvinga, den offentliga sektorn att låta föräldrar arbeta hemifrån – om arbetsuppgifterna tillåter det. På det sättet är åtminstone en förälder hemma, istället för att sitta fast på pendeln, när sönerna kommer hem från skolan.
-”Vi vet att barnen förstår för vi ber dem att fylla i utvärderingar efter våra utbildningar. De fattar att gängen inte vill dem väl.
Det hårdaste slagträt mot gängens rekrytering är de potentiella rekryterna själva; de barn som de kriminella försöker locka till sig redan på mellanstadiet med löften om ”brödraskap, pengar och brudar”. Faktum är att barnen endast lyssnar på före detta kriminella som kan berätta för barnen redan innan de fyller tolv att gängen ljuger, att det inte är värt det. Politikerna måste stifta lagar som skadeskjuter nätverkens rekrytering, genom att införa nya brottskoder som exempelvis ”utnyttjande av minderårig” eller ”kriminell grooming”. Men straffen måste vara kännbara – att endast gå hårt åt knarklangarna på gatan är verkningslöst. Maffiafamiljer och organiserade nätverk kan importera hur mycket knark som helst – de har kunskapen, de har resurserna – men nitar vi dem när de går på barn som ska sälja deras varor undergräver vi deras affärsmodell. Då kan de inte få ut sin produkt på marknaden.”

Om bara några veckor är det val i Sverige och jag har aldrig känt mig mer vilsen. De facto är det inget av de åtta riksdagspartierna som jag vill lägga min röst på. Dessutom väntar ytterligare fyra år av tjafs och ännu mer oansvarig politik eftersom det enda man kommer att fokusera på är att utestänga Sverigedemokraterna från makt istället för att ha folkets bästa för sina ögon. Det räcker med att läsa intervjun med Annie Lööf i dagens SvD för att bli varse om vad som väntar. Centern ämnar bilda regering med Alliansen och förhandla med det andra blocket, men utesluter samtal med SD.
-” Vi har inte ändrat oss en tum, vi kommer inte att förhandla eller samarbeta med SD. Demokratin utmanas just nu, vi kommer att se ett värderingsval de kommande veckorna, som inte bara är på papperet utan som är på riktigt. Det är viktigare än någonsin att stå upp för öppenhet, jämställdhet och medmänsklighet.”

Jag har precis läst igenom Medborgerlig Samlings rättspolitiska program och måste tillstå att säga att de verkligen presenterar ett fullskaligt program, där många av punkterna inte ens har dykt upp i vissa politikers medvetande! Hade det varit val idag hade jag lagt min röst på MED. Jag struntar i vad ni säger om att vi alla måste enas kring SD så att de får så mycket röster som möjligt. När ett parti inte lever upp till mina förväntningar på flera punkter, så kommer inte jag att stödrösta av sympati – jag ska kunna se mig i spegeln och känna att jag röstade efter både hjärta och förnuft, trots risken att det inte räcker ända fram.

Vi får se när det närmar sig, men jag rekommenderar alla som är tveksamma till hur ni ska rösta och precis som jag känner att inget av de åtta partierna tilltalar er, att titta på Medborgerlig Samling och läsa deras fullständiga partiprogram. Det må vara så att de är små, men de skulle sannerligen behövas i riksdagen och är vi tillräckligt många som förstår det så finns chansen där att de lyckas skrapa ihop 4%. Mirakel har hänt förr!

https://www.aftonbladet.se/…/BJ…/gangledarna-lar-rosta-blatt
https://www.svd.se/loof-har-inte-andrat-oss-en-tum-om-sd
https://www.medborgerligsamling.se/v…/trygghet-och-sakerhet/

makt

Annonser

4 reaktioner till “Att enbart orera om högre straff räcker inte långt!

  1. Mycket bra skrivet, exakt så som du skriver känner jag också i skrivandets stund. Valet i år kommer inte förändra någonting verkar det som just nu.
    Vi får väl se om våra politiker hinner bli vuxna innan valet, och tänka på vårt land och inte enbart på att utesluta samarbete med SD.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s