Sydkorea har drabbats av islamofobi – jag rekommenderar en veckas bootcamp i Sverige!

Från 1994 till juni 2018 har Sydkorea mottagit 42.009 asylansökningar. Av de 20.974 kompletta asylansökningarna var det blott 849(!) som garanterades flyktingstatus, medan 1.550 fick humanitär status, vilket är ett tillfälligt tillstånd som måste förnyas.

Omkring 2,2 miljoner migranter vistas i Sydkorea, men det var i april, när människor från det krigstyngda Jemen började dyka upp som protesterna i landet började.

Många asylsökande från Jemen har sökt sig till Jejuöarna i Sydkorea som har cirka 600.000 invånare. Detta har skapat stor oro bland befolkningen som inte har någon erfarenhet av muslimer sedan tidigare. Enligt en nyligen genomförd undersökning känner 90% av invånarna sig otrygga utomhus sedan människorna från Jemen anlände. En 59-årig kvinnlig restaurangägare säger bland annat:
-”Jemeniterna är obehagliga. De kommer att våldtaga våra kvinnor, ta våra jobb och ta över landet. Jag är rädd för att vistas i de områden där de bor. Dessa människor är välkända för sitt hänsynslösa beteende och det skapar rädsla bland invånarna.”

Hennes åsikter baseras på vad hon har hört från andra människor, läst online och sett på TV. Enligt analytiker är hennes inställning likvärdig med många andra koreaner som lider av brist på kännedom om omvärlden.

Enligt Il Lee, jurist för mänskliga rättigheter, är det faktum att människor skyller allt som går fel på utlänningar ett starkt fenomen i Korea.
-”Om det är hög arbetslöshet så säger de att migranterna har tagit våra jobb och när det kommer till kvinnors säkerhet så anser de att saker kommer att bli värre om vi tar oss an mer migranter. Men när det kommer till de asylsökande från Jemen handlar det om en stark anti-islamisk känsla. Situationen förvärras av att koreaner inte har någon erfarenhet av att leva tillsammans med muslimer och många har aldrig träffat en muslim i hela sitt liv.”

I lördags demonstrerade cirka 100 personer mot migration i Seoul med krav på att man ska deportera alla ”fake-flyktingar” från Jemen och inte acceptera några andra asylsökande.

Anledningen till att folk har bilden av att det rör sig om ”fake-flyktingar” beror på att de förväntar sig människor som ska vara fattiga utan pengar och kläder. En anonym man i 30-årsåldern i Seoul säger bland annat:
-”När man ser bilder i olika artiklar av främst män så framstår det som konstigt och svårt att förstå att människor som är desperata att överleva ändå innehar iPhones och iPads samt ser ut som turister. Jag vill inte att regeringen accepterar migranter överhuvudtaget och speciellt inte från muslimska länder. Deras kultur och religion är väldigt annorlunda från vår. Jag vill inte se denna förfärliga religion i vårt land, där barn ska växa upp – det kommer medföra olycka för dem.”

Trots allt är det många människor i Seoul som stödjer regeringens beslut att ta emot flyktingar och de hoppas att regeringen ska stå på sig och inte lyssna på protesterna.

Nu är det faktiskt så att de som flyr från Jemen faktiskt är riktiga flyktingar i nöd, eftersom landet är fullständigt krigshärjat och många barn dör dagligen. Men förmodligen är det som på så många andra ställen att det är de mer välbeställda i landet som har råd att fly lite längre bort och därför ses gå omkring med nya kläder och mobiltelefoner, medans de som lider mest är fast i flyktinglägren i närområdena.

Det är dock intressant att Sydkorea lider av ”islomofobi” – de kanske skulle hälsa på i Sverige i en vecka och få lite mer ”erfarenhet”!

https://www.aljazeera.com/indepth/features/islamophobia-driving-anti-refugee-sentiment-korea-180813062317079.html

korea

Annonser

En reaktion till “Sydkorea har drabbats av islamofobi – jag rekommenderar en veckas bootcamp i Sverige!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s