Även avvikande åsikter har rätt att föras fram i en demokrati!

Det här är nog första gången som jag håller med Aftonbladets skribent Oisin Cantwell, som i sin ledare menar att polisen gör helt rätt som gav Nordiska motståndsrörelsen tillstånd för att hålla tal på allmän plats och dela ut flygblad i Kungälv, eftersom det ingår i yttrandefriheten i Sverige.

NMR planerar även att demonstrera i Stockholm den 25 augusti och nu cirkulerar uppmaningar om att skriva under protestlistor som ska påverka polisen att säga nej till NMR:s begäran om att få marschera genom centrala Stockholm. Till saken hör dock att rätten att demonstrera är en av våra grundläggande fri-och rättigheter och regleras i vår viktigaste grundlag, nämligen Regeringsformen. Av lagen framgår det att möjligheten att neka en gruppering rätten att genomföra en demonstration är mycket liten. Det ska i princip vara fara för människors liv för att ge polisen möjlighet att neka. Denna frihet grundar sig i att i en demokrati ska åsikter, hur avskyvärda de än är, få spridas. Det är endast i diktaturer som det är staten som avgör vilka budskap som får spridas.

Även om NMR har avvikande åsikter så är det inte brottsligt och den som vill hindra extremhögern från att sprida sitt budskap bör uppvakta lagstiftaren i stället för att kritisera polisen. Man ska dock ha i åtanke att en inskränkning i rätten att demonstrera kan drabba helt andra grupper i en framtid vars politiska klimat vi inte vet någonting om.

Cantwell har givetvis rätt i att det är politikerna som man ska uppvakta istället för att skylla på polisen som enbart följer svensk lagstiftning.

Det är märkligt att inga reaktioner väcks eller krav framförs när exempelvis palestinska grupper sprider hat mot judar på gator och torg! Då blir det inga stora rubriker och det slätas istället över. Man säger sig vara mot antisemitism och nazism, men alla har snöat in på högerextremisterna och ids inte lyfta blicken för att inse att problemet är större än så. Antisemitismen har ökat markant i Europa, bland annat i Frankrike och Tyskland, men hatet kommer främst från muslimerna och inte extremhögern.

I Sverige är vi alltid sist på bollen och så även denna gång. Både judar och homosexuella är måltavlor, men det hörsammas inte. Man får hoppas att det inte ska krävas civila offer innan polletten trillar ned hos våra politiker! Det verkar dock inte som att Socialdemokraterna någonsin kommer att komma till insikt i dessa frågor – häromdagen sågs Margot Wallström hänga med just palestinska demonstranter.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/oRaxO7/rikta-era-krav-mot-politikerna-i-stallet

Cantwell

 

Annonser

5 reaktioner till “Även avvikande åsikter har rätt att föras fram i en demokrati!

  1. Tycker faktiskt att de homosexuelle får rigeligt med positiv upmärksomhet för öjeblikkat – med deras mobbning av homosexuelle partimedlemmar från SD – om man är homosexuell är man väl homosexuell – eller finns där en annan slags homosexuelle i Sverige? Eller är det bara rendyrkad mobbning?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s