Språkkrav och information ett måste för att få integrationen att fungera!

Idag var jag på mammografi och efteråt frågade jag sköterskan hur det går när muslimska kvinnor, som ogärna visar sig utan kläder inför andra, ska genomgå undersökningen. Sköterskan berättade att det var en del problem förknippat med detta eftersom kvinnorna oftast inte förstår svenska och därför måste deras män eller söner följa med in i undersökningsrummet och agera tolkar.

Innan undersökningen ställer sköterskan frågor – bland annat om man har blivit opererad i brösten sedan förra undersökningen och här tenderar männen att svara på frågorna utan att fråga kvinnan, vilket orsakat en del konflikter eftersom vårdpersonalen vill ha svar från personen man ska undersöka. Dessutom är många inte förberedda på vad som skall hända och blir chockade när de förstår att de måste klä av sig på överkroppen. Det är även problem när kvinnorna ska ta av sig slöjan, vilket även förekommer på den vanliga röntgenavdelningen när kvinnor ska röntga lungorna.

Det är helt klart så att samhället brister i informationen till nyanlända. Enligt sköterskan hinner migranterna knappt sätta sin fot på svensk mark innan de kallas till röntgenundersökning och eftersom de inte vet vad det innebär blir det problem när det är dags för själva undersökningen.

Ja, det kan inte vara lätt att vara vårdpersonal i dagens multikulturella samhälle med alla individer som man ska ta hänsyn till och framförallt alla vårdsökande som varken förstår språket eller kan göra sig förstådda! Visst förekommer det informationsbroschyrer på t.ex. arabiska, men alla kan inte läsa och dessutom finns det väldigt många olika varianter samt dialekter både i tal och skrift.

Sverige har att göra många år framöver med alla nyanlända och deras anhöriga som ska integreras i samhället – att ställa hårdare krav på att människor måste lära sig språket är ett måste, precis som informationen som måste bli bättre både när det gäller våra lagar och regler, men även basinformation om hur till exempel undersökningar på sjukhus går till!

Det känns extra betungande när man väger in det faktum att tusentals människor som har bott i Sverige i flera år inte heller har integrerats trots att samhället har lagt ned miljarder på olika verkningslösa integrationsprojekt och språkkunskaperna är undermåliga hos alltför många.

lack

Annonser

2 reaktioner till “Språkkrav och information ett måste för att få integrationen att fungera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s