EUROPA VS. MIGRANTSTRÖMMARNA FRÅN AFRIKA

Som jag skrivit om tidigare har 1.500 migranter drunknat på Medelhavet hittills i år och migrantströmmarna är oändliga oavsett riskerna. Ni som följer mig har under sommaren kunnat ta del av internationella rådgivare och forskares förslag till hur man ska kunna komma tillrätta med problemet med migrantströmmarna till Europa – främst från Afrika. Den gemensamma nämnaren har varit att lösningen ligger i att tillföra hjälp på plats, genom bland annat ökad handel och att skapa arbeten så att de unga afrikanerna känner framtidstro och ser möjligheter, istället för att sträva efter att lämna sina hemländer och söka lyckan i Europa. Jag hade inga större förväntningar på att Europas ledare skulle ta dessa fakta till sig och som förväntat verkar de fortsätta på sin inslagna bana med overksamma insatser. I tyska Die Welt sammanfattas läget just nu i tre artiklar och det inger inte hopp om framtiden tyvärr!

——————————–

I fredags plockade fartyget ”Aquarius” upp 141 migranter i nöd utanför Libyens kust, varav många var minderåriga. Enligt SOS Méditerranée hade fem andra skepp varit vid platsen, men inte gjort något för att hjälpa människorna. Det var 25 personer som flöt omkring i en träbåt i 35 timmar innan Aquarius anlände till platsen. Senare samma dag plockade man upp ytterligare 116 personer – inklusive 67 ensamkommande minderåriga. Tre fjärdedelar av migranterna härstammar från Somalia och Eritrea, många av dem har berättat om hur de fått utstå inhumana förhållanden i Libyen.

SOS Mediterranée är mycket oroade över att man börjar rucka på principen att hjälpa människor i nöd på havet och man tror att det kan bero på att det är en stor risk att man blir fångad på öppet hav när man inte får lägga till vid en säker hamn, vilket medför ekonomiska förluster. Detta hände nyligen en oljerigg som tog upp passagerare och sedan blev utelämnade på havet i flera dagar. Organisationen uppmanar nu EU-medlemsländerna att snabbt peka ut en säker hamn där Aquarius kan lägga till. Italien och Malta har vägrat att ta emot privata räddningsbåtar med migranter.

Den nya migrantrutten till Europa är från Marocko via Spanien. Upp till 30.000 personer väntar vid överfarten i Marocko och varje dag drar den spanska kustbevakningen upp hundratals migranter från Medelhavet. Flera räddningsarbetare vittnar om den kaotiska situationen och menar att de aldrig har upplevt något liknande.

Migranterna själva har siktet inställt på Europa oavsett och anser att det inte spelar någon roll hur länge de får vänta – det viktigaste är att komma iväg. Har man tillräckligt med pengar kan man boka ett komplett paket genom en slags ”resebyrå” – flyg, övernattning och transport till den iberiska halvön.

Problemen hopar sig i Spanien och många migranter tar sig direkt vidare till Tyskland. Nu har man dock beslutat om att migranter som har sökt asyl i Spanien men tagit sig vidare till Tyskland, kan bli skickade tillbaka inom 48 timmar. Liknande kontrakt väntar med Grekland och Italien. Angela Merkel menar att Dublinavtalet inte är fel men att det inte har varit funktionellt.

Detta kommer dock inte att medföra några lättnader för Tyskland. Aten vill nämligen ingå avtal med Berlin om löfte att tillåta familjeåterförening i Tyskland, så att migranterna snabbare ska kunna komma in i Grekland. Således väntar fler migranter på familjeåterförening i Tyskland än som kan sändas tillbaka och vice versa. Problemet är också att fler personer kommer till Tyskland genom avtalet och att det antal personer som verkligen har återvänt till Madrid eller Malaga i slutändan kommer att vara minimalt.

Angela Merkel vet att Spaniens premiärminister Pedro Sánchez känner till detta, men ändå firar de sin överenskommelse som ett viktigt steg. De vill visa att de fortsätter att förlita sig på en “Europeisk lösning”. Merkel fortsätter dock samtidigt att prata om ett “rättvist distributionssystem”, men de senaste åren har visat att ett sådant system inte existerar.

Förslaget på att stänga gränserna mellan Schengenstaterna är också absurd, eftersom stängsel skulle behöva sättas upp överallt och detta beslut skulle också påverka turistinkomsterna negativt, samtidigt som man inte stoppar illegal migration. Det bästa hade varit om Berlin och de andra EU-staterna gemensamt tvingade Grekland, Italien och Spanien att införa mer effektiva asyl- och avvisningsprocesser. I Grekland är processen alldeles för lång och byråkratin är otroligt långsam. Sådana snabba procedurer är möjliga, vilket Holland och Schweiz är bevis på.

———————————-

Även om jag ogillar tanken på att inte plocka upp människor i båtar som är i nöd som nu verkar ske i allt större utsträckning så kan det faktiskt medföra att färre migranter kommer på sikt, eftersom Europa då skickar meddelandet att vi inte längre kommer att hjälpa er in i Europa.

Samtidigt kan de som har pengar ta sig in desto lättare. Om man känner till dessa agenturer som bokar ”paketresor” åt de mer välställda migranterna kan man fråga sig varför inget görs för att stoppa det?! Någonstans är det uppenbarligen en ”win-win-situation” och att EU är korrupt visste vi sedan innan.

Vad gäller Merkels avtal med Spanien så är det precis som artikeln säger bara symboliskt för att påvisa att det finns europeiska lösningar med hjälp av samarbete, trots att de i verkligheten är verkningslösa.

Jag blir bara trött av att läsa om deras usla förslag och brist på nytänkande. Varför är det så svårt för dem att förstå vad som behöver göras? Hur många fler experter ska behöva uttala sig innan polletten faller ned i Bryssel? Denna byråkrati… man tar sig för pannan! Jag befarar dock att de inte vill inse vad som behöver göras eftersom de är under stark påverkan av George Soros.

https://www.welt.de/…/Marokko-Wenn-sich-niemand-bestechen-l…

https://www.welt.de/…/Seenotrettung-Schiffsbesatzungen-schr…

https://www.welt.de/…/Deutsch-spanisches-Abkommen-Unterm-St…

EUROPE-MIGRANTS-NGO.jpg

Annonser

6 reaktioner till “EUROPA VS. MIGRANTSTRÖMMARNA FRÅN AFRIKA

  1. Bra artikel, Jenny, som tar upp det som händer samtidigt som, vilket du mycket riktigt påpekar, verklig hjälp tvunget måste ske i deras hemländer. Allt annat skapar mer problem som i slutänden stjälper oss alla ned i avgrunden. Uppenbart är att EU är ett korrumperat träsk i stort behov av dränering!

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s