Söndagsläsning om varför afrikaner migrerar till Europa!

Intressant söndagsläsning om varför afrikaner strävar efter att befolka Europa. Läs och lär!

Det är många som avfärdar det hela med att de föder för många barn och skulle behöva preventivmedel, men det är bara en liten del av problemet. Det är en jätteutmaning som Europa står inför och det lilla vi sett hittills av EU:s ledarskap, visar på att vi går en mycket oviss framtid till mötes!

Många migranter dör i öknen, övergivna av skrupelfria människosmugglare. Andra, som lyckats ta sig till Medelhavet, drunknar när man försöker ta sig till den ”förlovade” kontinenten – enbart i år är det redan över 1.500 som drunknat enligt UNHCR. Men andra fortsätter ändå att komma i sin strävan efter att nå sin slutdestination – Europa. Det rör sig om miljoner människor, särskilt afrikaner, som ger sig ut på en farlig resa. Direktören för hjälporganisationen CARE i transitlandet Niger, Ely Keita, summerar upp situationen i en intervju med den österrikiska tidningen Kurier.

För migranterna är gräset helt enkelt grönare i Europa. Runt 1,2 miljarder människor lever för närvarande i Afrika och om 30 år kommer det att vara dubbelt så många. I Burkina Faso, Mali eller Chad har befolkningen fullständigt exploderat och kommer att ha tredubblats år 2050. Fyra av tio afrikaner är yngre än 15 år och migrationstrycket från Sub-Sahara och Sahel-regionen kommer att öka. Otroliga siffror florerar och Stephen Smith, en amerikan som har rest runt i landet i 40 år och som undervisar om Afrika på ett universitet i North Carolina, beräknar att 150 miljoner människor kan ha tagit sig till Europa år 2050.

Enligt researchinstitutet Pew Research, skulle tre fjärdedelar av alla vuxna från Nigeria eller Ghana emigrera om de hade resurserna. Cirka 40% av dessa invånare har redan utvecklat konkreta planer för att lämna sina hem inom de närmaste fem åren. Till och med i det politiskt stabila Tanzania, funderar 43% av invånarna på att emigrera, vilket är ungefär samma som genomsnittet för alla afrikanska stater. Det finns för närvarande cirka 23 miljoner migranter och fördrivna människor på kontinenten, med två tredjedelar kvar i regionen.

Men det är inte de allra fattigaste som ger sig iväg – oftast är det personer som tillhör Afrikas medelklass som genomför resan. Det är dock inte ovanligt att en hel familj i en by går samman och bidrager finansiellt så att en medlem av familjen – oftast unga och starka män – kan genomföra den illegala resan. Att döden är en ständig följeslagare på resan accepteras utan förbehåll. Anledningen att så många afrikaner drömmer om Europa är många och framförallt handlar det om en faktor som driver dem – digitalisering. Den rika världen i norr kan nås via mobiltelefon från den mest avlägsna byn och även om inte allt som skiner är guld så attraherar denna illusion på ett magiskt sätt.

Inbördeskrigens forna dagar i Angola och Mozambique är över, men lokalbefolkningen lider av begränsade konflikter. I östra Kongo strider rivaliserande miliser över mineralrika områden. I de södra delarna av Sudan fortsätter vapen att tala och trots flera försök till fred, handlar det om överhögheten i landet. I Etiopien har över en miljon människor blivit avhysta på grund av stamstrider.

Ovanpå allt sprider militära islamister skräck och terror. De är aktiva i de norra delarna av Mali och sprider sig ibland in i Niger. I Niger, såväl som delar av Chad, är det Jihadistgruppen Boko Haram som gör räder, men gruppen terroriserar i huvudsak norra Nigeria. I Somalia är det de självutnämnda krigarna i terrorgruppen El Shaabab som strider.

Sedan har vi de auktoritära regimerna – särskilt Eritrea, där många migranter som söker sig till Europa kommer ifrån. Hoppet har dock vaknat till liv där efter att landet slutit fred med ärkerivalen Etiopien. Kongo är ett annat exempel på ett land där det pågår allt annat än demokrati

Globalt sätt har antalet fattiga människor minskat till 10% av världens befolkning, men bland de negativt rankade länderna är det bara länderna i Sub-Sahara som kvalar in på topp-24. Till och med i oljerika Nigeria lever varannan invånare i misär. Så det ansedda ekonomiska uppsvinget i individuella länder och regioner har inte nått de flesta invånarna.

Det är brist på jobb – i exempelvis Zimbabwe är 90% av de arbetsföra invånarna arbetslösa och även i det ekonomiskt starka Sydafrika ligger siffrorna runt 30%. Det bör också nämnas att de lokala afrikanska jordbruksprodukterna inte kan konkurrera med subventionerad EU-import och internationella flottor rensar fiskbestånd utanför Afrika.

Effekterna av den globala uppvärmningens växthuseffekter är påtaglig i Afrika. Saharaöknen fortsätter att sprida sig söderut och råna jordbrukarna som bor i området på deras brödföda. Samtidigt är det extrema väderförhållanden som torka och översvämningar, som medför att fler och fler människor blir klimatflyktingar. Enligt Världsbanken kan det enbart i Sub-Sahara-regionen röra sig om 90 miljoner år 2050.

Eftersom många regeringar säljer sina bästa landsdelar till utländska bolag och andra stater, ställer det till problem för den egna befolkningen. I Etiopien till exempel är blommor uppodlade till den europiska marknaden. Kina, Saudiarabien, Sydkorea och andra potentiella länder deltager i deras jordbruksproduktion.

Även om afrikanska migranter i Europa eller USA normalt sett har låglönejobb, så går de få kronor de kan spara ihop till släktingarna i hemlandet. Detta hjälper inte bara de som stannat kvar i hemlandet, hela nationers ekonomi får del av kakan. Som ett resultat av detta har regeringarna mycket svagt intresse av att stoppa migrationen eftersom det skulle innebära att de blir av med en inkomstkälla – särskilt när utvecklingsbiståndet inte kommer i närheten av dessa siffror.

Världsbanken samlade globalt 450 miljarder dollar förra året och 40 miljarder dollar enbart i regionerna söder om Sahara.

Det är både tragiskt och bisarrt att auktoritära regimer överlever genom att exportera sina medborgare, eftersom de som flyr från repressiva strukturer skickar tillbaka pengar och således ofrivilligt och indirekt stödjer sina tidigare plågoandar i det gamla hemlandet

https://kurier.at/…/migration-warum-afrikaner-den…/400080851

Afrika

Annonser

5 reaktioner till “Söndagsläsning om varför afrikaner migrerar till Europa!

  1. De gäller upplysning om att befolkningen blir större preventivmedel är nyckeln de bara flyttar problemet till vi kan inte föda 300.000.000 till i Europa. Mitt tips. Gratis kondomer till Afrika!

    Gilla

  2. Oavsett orsakerna så kan vi inte överta de problem som dessa länder har utan vi måste hjälpa på plats genom att bidra till att bygga upp demokratier och organisationer som värnar om invånarnas försörjning.
    Denna situation är ett mycket dåligt betyg för västvärldens ledare som mest dragit fördel av dessa länders rikedomar utan att ta ansvar för dess invånare.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s