Kvinnlig läkare och praktiserande muslim levererar ord och inga visor om burkaförbudet!

I eftermiddags blev en 28-årig kvinna iklädd niqab på Nordsjälland, den första som anklagats för att bryta mot det danska maskeringsförbudet som trädde i kraft i onsdags

Samtidigt skriver en brittisk-amerikansk läkare idag ett intressant debattinlägg i den danska tidningen Politiken, där hon skriver att hon stöttar Danmarks beslut vad gäller burka-lagen trots att hon själv är praktiserande muslim. Nedan följer ett sammandrag. Mycket läsvärt!

”Jag stödjer ett förbud mot att bära niqab, en slöja som täcker hela ansiktet undantaget ögonen – oavsett om det är i Frankrike eller vilket annat land som helst, för det finns ingen grundlag i islam för att bära niqab. Jag är född muslim, jag praktiserar islam och jag är uppfostrad av föräldrar som var progressiva brittiska muslimer. Jag har aldrig varit tvungen att täcka mitt hår. Detta ändrade sig när jag flyttade till Saudiarabien för att arbeta som läkare. Med anledning av Sauidarabiens sharialagar får jag inte bege mig ut i det offentliga rummet utan att täcka min kropp – bortsett från ansiktet och händerna – i en heltäckande svart abbaya. Det var min första upplevelse med tvång att täcka sig.

Även i Saudiarabien – själva islams epicenter – var det färre kvinnor som bar niqab – det var bara några av de ultraortodoxa kvinnorna som följer den strängare version en av islam, wahabism, samt beduinkvinnor ute på landet. Idag 20 år senare, medan Saudiarabien själva är på väg att lätta upp de stränga reglerna, väljer kontinuerligt fler muslimska kvinnor bosatta i väst att klä sig i niqab, ofta som ett antivästligt proislamistiskt statement mot det sekulära samfundet.

Naturligt nog reagerar och förbjuder muslimska länder själva användandet av niqab och burka, då man tycker det är viktigt att man kan se varandras ansikten. I till exempel Marocko och Turkiet betraktas denna form av heltäckande klädsel som en invasion av salafiska strömningar och ett problem med den nationella säkerheten samt den sociala integriteten.

Niqaben hänger otvivelaktigen ihop med salafismen och wahabismen, som båda är nyortodoxa former av islamism. När jag bodde och arbetade som läkare i Saudiarabien, konstaterade jag själv att beduinkvinnor från de avlägsnaste landområdena hade solskador och stamtatueringar i ansiktet, vilket tydde på att deras ansikten inte var beslöjade.

I islams allra heligaste stad, Kaabaen i Mecka, förbjuder islam att man täcker ansiktet. Det finns i islam inget belägg för att beslöjning av ansiktet varken är speciellt religiöst eller påtvingat. Faktum är att beslöjning undanbeds under pilgrimsfärden till Mecka.

När någon idag täcker hela ansiktet bakom en slöja – framförallt i ett modernt sekulärt samfund – kan det tolkas både som en symbol på kulturellt kvinnohat och en politisk markör av islamistiska sympatier.

Danmarks förbud mot niqaben förtjänar en eloge som ett starkt och avgörande ställningstagande till att beskydda både den sekulära liberala demokratin samt alla invånare och medborgare i Danmark samt inte minst pluralistiska muslimer som annars skulle bli tvingade till tystnad av antidemokratiska islamister.”

Mycket bra text! Det är verkligen ord och inga visor som levereras och jag hade önskat att hon skulle kunna komma till Rosenbad och hålla ett föredrag för våra politiker så att de lättare kan förstå problematiken med att ignorera problemet som de gjort under så lång tid nu – det är tack vare deras strutsmetoder de senaste åren som vi har fått det samhälle vi har idag med alldeles för stark prägel av islam.

https://politiken.dk/debat/art6649615/Jeg-støtter-Danmarks-beslutning-om-at-forbyde-burkaer-fordi-jeg-er-praktiserende-muslim

burka

Annonser

21 reaktioner till “Kvinnlig läkare och praktiserande muslim levererar ord och inga visor om burkaförbudet!

 1. En mycket bra text, som verkligen fängslande mig, då jag är emot burka, niqab och annan heltäckade klädseli den offentliga miljön.
  Jag önskar också att hon fick komma till Rosenbad och tala, men tyvärr tror jag inte även om hon talade där, att någon skulle lyssna. Agendan är redan satt där, så det hade nog inte gjort någon skillnad.

  Gillad av 2 personer

 2. Såväl politik som religiositet har som syfte i det privata rummet att ge legitimitet till att överföra de problematiska personligt svårlösbara problemen till en yttre kraft. När dessa riktningar praktiseras i det offentliga rummet används människans svårigheter att ta ansvar för sin egen person till att förtrycka mänskligheten och då i synnerhet kvinnorna till att marginaliseras till icketänkande tvåbenta livmödrar. Religionen och politiken är substitut för de människor som inte orkar förlika sig med verkligheten och dess skoningslöshet. Allt i enlighet med vad astrofysikern Lawrence Krauss benämnde ”Reality doesn’t owe us any comfort.

  Gillad av 1 person

 3. Du har förmodligen rätt. Särskilt Stefan Röfven men även kärringarna Wallström, Strandhäll, Johansson m.fl. har alldeles för mycket sågspån i huvudet och knäck i öronen för att fatta något nytt.

  Gillad av 1 person

 4. Ateist ,,som jag ,,tror inte på någon gud,, ser religon endast som ett sätt från överhet att förtrycka folket, moralisera fördöma förtrycka.
  Jag är född naken o tannalös och med rätten att bestämma över mitt eget liv,
  Om jag hade varit en kvinna som män skulle förycka , hade jag kämpat och slagits för , att själv få bestämma
  över mitt eget liv, att få gå i bikini utan att folk tittar snett på en, och få inflytande, i politik, i alla viktiga frågor
  Med vänlig hälsning,
  Paul R

  Gillad av 2 personer

 5. Vill bara lägga in namnet på denna annars anonyma [likt vandringssägnernas] ”en kvinnlig läkare”, enligt den danska tidningens sida. Jag tycker det är bäst och många gånger viktigt, att nämna namn och om möjligt bakgrund och annat för sammanhanget relevant info.

  Gillad av 1 person

 6. Men problemet är Islam som lär detta, och det har med att kvinnan är skyldig till mäns lustar och handligarna som följer. Det har med att mannen i Islam äger kvinna och barn, och innan hon är gift och såld till sin man så ägs hon av sin far. Koranen säger klart och tydligt (sura 2:223) att kvinnan är som en åkerlapp för sin man som han kan plöja och så som honom behagar.

  Det finns ingen teologisk mellanposition i Islam om man inte börjar känna, tycka och fabulera samtidigt som man hävdar att man praktiserar Islam

  Gillad av 2 personer

 7. Man kan som hon säger i texten säga att ”heltäckande” klädsel inte har stöd i de Islamiska källorna, men det Koranen och Islams övriga källor säger gällande kvinnans ansvar för mäns lustar och beteenden leder till mer och mer skylning och att kvinnor motas ut ur alla synfält.

  Gillad av 2 personer

 8. Alla som vill bo i Sverige borde upplysas om : Dolt ansikte = brottslingar i Sverige !
  De som ändå bär Burka / Nicab borde undersökas av polis ! Heder åt Danmarks politiker !

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s