Nyhetssvep 2018-08-01

Ett kort nyhetssvep om muslimsk friskola i Danmark som fått stänga efter att ha förlorat sitt statsbidrag, syraattack mot kvinna i Belgien samt stölden i Strängnäs domkyrka som blev internationell nyhet.

Den muslimska friskolan Lykkeskolen i Gellerup, nära Århus i Danmark har stängts. Den omstridda skolan kommer inom de närmaste dagarna gå i konkurs som en konsekvens av att de har mist sitt bidrag från staten.

Lykkeskolen har varit under tillsyn av Styrelsen för Undervisning og Kvalitet, som ligger under det danska Undervisningsministeriet. I början av augusti förra året, beslutade styrelsen att friskolan i Århus inte längre skulle få mottaga statsbidrag eftersom skolan inte lever upp till flera av friskolelagens regler.

På vissa lektioner har eleverna suttit könsuppdelade och biologiböcker har blivit censurerade. Exempelvis har ett kapitel om sex och samlevnad tagits bort.

Skolan var oenig i de kritikpunkter som var orsaken till att skolan miste sitt statsstöd och har överklagat beslutet till Ombudsmanden. Under gårdagen skickade skolans lärare och ledning ett brev om stängningen till de 150 elevernas föräldrar.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har krävt att Lykkeskolen återbetalar de 9,8 miljoner DKK till staten som de fått i bidrag.

I november förra året nådde man politisk enighet i Folketinget om att skärpa tillsynen av friskolor. Två friskolor, Nord-Vest Privatskole och Al-Salam Skole, har stängts efter att ha missbrukar statsstödet. En tredje muslimsk friskola, Iqra Privatskole, har fått krav från inspektionen om at betala tillbaka 16 miljoner DKK till staten på grund av missbruk av statsbidragen.

I Sverige har det vid ett flertal tillfällen uppmärksammats brister hos de muslimska friskolorna, det har varit könsuppdelning bland annat genom att flickorna fick gå på bussen baktill och det har även rapporterats om att koranstudier tagit över i allt för stor utsträckning med resultatet att vanliga skolämnen fått stå åt sidan samt inslag av radikal studielitteratur för att nämna några. Vissa muslimska friskolor i Sverige har fått stänga, men jag undrar om de blir återbetalningsskyldiga?

De problem och brister som framkommit bland muslimska friskolor i Sverige är nog bara toppen på ett isberg och det bästa hade varit att inte tillåta religiösa friskolor överhuvudtaget – om inte annat hade det främjat integrationen. Men eftersom våra politiker i det här landet saknar kurage att sätta ned foten och kräva att människor oavsett folkslag som kommer till vårt land skall anpassa sig om de vill leva här, så kan denna lukrativa verksamhet fortgå.

Sedan undrar politikerna varför de misslyckats med integrationen… konstigt när människor kan fortsätta leva precis som i sina hemländer, klä sig likadant, prata samma språk, gå i koranskolor, äta specialkost, bara träffa sina egna landsmän, utöva sin religion på alla tänkbara sätt – till och med så att det stör allmänheten med böneutrop osv. Men våra makthavare kan säkert plöja ner några miljoner till i någon menlös utredning om hur vi bäst tar till vara på alla människors förmåga, istället för att helt sonika kräva att de tar seden dit de kommer som man gör i andra länder.

https://politiken.dk/…/Muslimsk-friskole-drejer-nøglen-om-e…
————————————————

Mångkulturen för med sig många nya traditioner till Europa, bland annat syraattacker.

I Belgien har en 40-årig kvinna blivit allvarligt skadad i Sint-Jansplein i Antwerpen, efter att ha fått svavelsyra kastat över sig. Hon fördes till sjukhus och hennes tillstånd uppges som kritiskt. Förövaren var en före detta partner och har anhållits av polisen.

Förra veckan fick en 3-årig pojke syra kastad i sitt ansikte av några män när han satt i sin barnvagn i ett köpcenter i England – det var pappan till barnet som låg bakom attacken. Dessutom har det varit flera syraattacker i London under förra året.

Med tanke på hur populationen ser ut i Sverige och våra oändliga problem med hederskultur, så är det väl bara en tidsfråga innan vi får vår första syraattack. Vi har ju redan haft ett flertal ”balkongfall”…

Stackars kvinnor som sökt sig till ett land där de tror att de funnit en fristad, med en feministisk regering som styr och på pappret en demokrati med yttrandefrihet – uppvaknandet måste vara hårt! Här kan vi prata om att komma ur askan i elden…

https://www.vrt.be/…/woman-hurt-in-suspected-acid-attack-i…/

———————————————-

Slutligen har gårdagens uppmärksammade stöld av värdefulla föremål från domkyrkan i Strängnäs, bland annat den kungakrona som kung Karl IX blev begravd med år 1611, skapat rubriker utomlands. Både norsk och brittisk media skriver om det.

Det var länge sedan vi fick internationell uppmärksamhet för något positivt. Valresultatet i september kanske kan ändra på den negativa trenden.

https://www.theguardian.com/…/swedish-royal-jewels-stolen-f…
https://www.aftenposten.no/…/Tyver-stjal-svensk-kongekrone-…

nyheter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s