Nyhetssvep 2018-07-31

Dagens nyhetssvep berör upprörande attack mot kvinna i Paris, mobilförbud införs i franska skolor, balkongkvinnan avled av sina skador, överfallsvåldtäkt på äldre kvinna i Västsverige, Danmark har löst sina problem med anhöriginvandring och Sveriges ekonomi går som tåget enligt prognoser, men ändå saknas pengar till de som verkligen behöver.

I Frankrike är folk upprörda efter att en kvinna blivit trakasserad och slagen på öppen gata.

Scenen utanför ett café i Paris visar en ung kvinna i röd klänning som passeras av en skäggig man i svart t-shirt med sin jacka hängande över ena axeln. Kvinnan är den 22-åriga arkitektstudenten Marie Lagu som var på väg hem och passerade ett café i norra Paris när hon mötte förövaren. Mannen ska ha uttryckt snuskiga ljud och kommentarer samt visslat mot henne när de passerade varandra. Men istället för att gå vidare, bestämde sig Laguerre för att svara honom och bad honom att hålla klaffen (”Ta gueule!”). Hon trodde inte ens att mannen hört henne, men det hade han och sedan hände saker snabbt. Mannen grabbade tag i en askkopp och kastade den mot henne – den missade huvudet med bara några få centimeter. Laguerre skrek tillbaka mot mannen eftersom hon kände sig upprörd och att det var förnedrande. Mannen går tillbaka och när de står ansikte mot ansikten slår han henne hårt utan förvarning så att hon ramlar in i glasbarriären på caféterassen.

Laguerre fick efter händelsen övervakningsvideon från caféägaren och lade sedermera upp den på Youtube, vilket genererat stor spridning. Efter att ha postat videon skrev Laguerre på franska:
-”Det här är oacceptabelt. Det händer dagligen. Dessa män tror att de kan bete sig hur som helst på gatorna, de tror att de får förnedra oss och det är totalt oacceptabelt! Jag är trött på att känna mig otrygg när jag går på gatan. Saker måste förändras och det måste ske nu.”

Mannen har i dagsläget inte blivit identifierad. Händelsen har fått stor uppmärksamhet i Frankrike och även fått den franska regeringen att skynda på lagen om sexuella trakasserier på landets gator och i publika transporter. Lagen mot att trakassera, förfölja och hota kvinnor – såväl som att fälla sexistiska kommentarer, förväntas gå igenom nästa vecka och börja gälla från och med i höst.

Efter händelsen har vittnena på caféet fått mottaga kritik, men Laguerre säger:
-”Till alla er som anser att vittnena inte reagerade tillräckligt så vill jag säga att allt hände så fort och de hade inte tid att förstå situationen. Mannen som attackerade mig var farlig och efteråt gick jag tillbaka till caféet och fick mycket stöd av vittnena.”

Frankrike har länge haft problem med att kvinnor känner sig otrygga och sexuellt trakasserade på gatorna, så det är glädjande att regeringen tar tag i saken. Meanwhile in Sweden…. kommentarer överflödiga!

https://www.theguardian.com/…/uproar-in-france-over-video-o…
————————————————————–

När vi ändå är inne på Frankrike så röstade det franska parlamentet under gårdagen för att införa strängare regler i skolan för smarta mobiler, ”paddor” och andra apparater med nätuppkoppling. Stäng av mobilen eller lämna den hemma – det blir alternativen för franska skolelever från och med höstterminen. De nya reglerna ska gälla för elever som är yngre än 15 år. Skolor kan göra undantag från den nya lagen för elever med funktionsnedsättning och för pedagogiska moment där det anses motiverat. Sedan 2010 finns det redan en lag i Frankrike som förbjuder elever att använda smarta mobiler i klassrummet.

Bra tänkt av Frankrike om man vill uppnå bra resultat! Meanwhile in Sweden… så fortsätter vi att falla i PISA-undersökningarna och det finns ingen lag som säger att mobiltelefoner inte får användas av barn under 15 år under skoltid – det är upp till varje skola att göra sin bedömning.

https://www.hbl.fi/arti…/skarpt-mobilstopp-i-franska-skolor/
————————————————————-

I balkongfallet som jag skrev om häromdagen, där en kvinna i Solna kastades ut från sjätte våningen på ett flerfamiljshus, avled tyvärr på grund av sina skador. Ännu en siffra i hedersvåldsstatistiken.

Men vi ska ta tag i det här nu lovar samtliga partier…. någon som har hört det förut? Det osar valfläsk och majoriteten av partierna har inte för avsikt att sätta ned foten i dessa frågor för det skulle innebära att de skulle stöta sig med vissa folkgrupper och det går inte för sig. Det är lugnast för alla om vi lägger locket på och låter dessa klankulturer lösa sina egna problem – strunt samma att det blir några kvinnor och flickor som dör på kuppen, det är sådant man får ta!

https://www.dn.se/…/misstankt-mordforsok-i-solna-efter-fal…/
————————————————————–

Sent igår kväll blev en äldre kvinna överfallen och våldtagen i ett skogsområde i en in mindre västsvensk kommun. Polisen är som vanligt förtegen om uppgifterna och i dagsläget finns det ingen misstänkt gärningsman. Det man kan konstatera är att kvinnor och flickor oavsett ålder inte går säkra i Sverige längre. Skaffa överfallslarm om Du befinner Dig ofta utomhus på egen hand är min uppmaning!

http://www.gp.se/…/misstänkt-våldtäkt-i-västsverige-1.74236…
————————————————————–

Igår släppte Migrationsverket prognosen för asylinvandring framöver och man kunde konstatera att anhöriginvandringen står för den största posten. I vårt grannland Danmark har man som bekant stramat åt migrationspolitiken rejält det senaste året och nu kan man skörda frukterna. Tidigare trodde danska politiker att asylinvandringen skulle bli deras akilleshäl och man talade om tusentals möjliga familjeföreningar under 2018. Nu har det dock visat sig att det blott är 54 personer som har sökt – sug på den Tobias Billström och Morgan Johansson!

https://www.b.dk/…/politikere-har-advaret-om-tusindvis-af-m…
—————————————————————

Slutligen skriver Dagens Industri att Sveriges ekonomi går fortsatt starkt framåt och överträffar prognosmakarnas förväntningar för det andra kvartalet, vilket framgick när SCB igår presenterade nationalräkenskaper för det andra kvartalet 2018. Finansminister Magdalena Johansson (S):
-”Det här starka utfallet påverkar naturligtvis statsfinanserna i positiv riktning och här är det viktigt att ha resurser för att bygga ett starkare samhälle.”

Trots dessa lyckoprognoser så har vi inte råd med att ge varken poliser eller vårdpersonal högre löner och mer resurser, samtidigt som många av våra äldre knappt har råd att köpa mediciner eller mat för dagen och de som bor på äldreboende serveras måltider som knappast kan passera som mat. Även Lantbruket är i kris och många bönder kommer att sluta efter det här året eftersom regeringens krispaket på 1,2 miljarder kronor inte förväntas räcka.

Till en viss grupp finns det dock hur mycket pengar som helst -de får bostäder, bidrag, läkar- och tandvård, barnvagnar, körkort, studier, nöjen – ja allt som de kan tänkas behöva, samtidigt som många svenska barnfamiljer knappt har råd till hyran och än mindre till brödfödan.

Nu är jag inte alls ekonom så jag förstår inte hur det här går ihop sig! Min spontana reaktion är att de pengar som finns går till nyanlända, medan välfärden urholkas och vanliga medborgare blir fattigare. Har jag fel får ni mer än gärna korrigera mig!

https://www.di.se/…/urstark-svensk-tillvaxt-krossar-forva…/…

http://www.ystadsallehanda.se/…/lantbruket-i-kris-jag-ar-h…/

nyheter

7 reaktioner till “Nyhetssvep 2018-07-31

 1. Angående mobil i skolan, så gör den fege Lövén som med moskéer dvs: låter kommunerna själv bestämma.
  På det sättet har den fege statsministern ryggen fri och slipper bli kallad rasist!
  Om vi ändå hade ”riktiga” politiker som ser till landets bästa i st för att käbbla och stänga ute ett parti (SD), som av allt att döma är en nagel i ögat på dem!

  Gillad av 2 personer

 2. Angående mobil i skolan, så gör ynkryggen Lövén som med moskéer dvs: låter kommunerna själv bestämma.
  På det sättet har den fege statsministern ryggen fri och slipper bli kallad rasist!
  Om vi ändå hade ”riktiga” politiker som ser till landets bästa i st för att käbbla och stänga ute ett parti (SD), som av allt att döma är en nagel i ögat på dem!

  Gillad av 1 person

 3. Mycket bra skrivet igen Jenny.
  Klart och tydligt.
  Men med vår nuvarande regering kommer ingenting att ändras. Det måste ske en stor förändring eftet valet annars kommer vi fortfarande vara kvar i La la landet Absurdistan.
  Hemska tanke.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s