Språkkrav måste införas!

Ibland hör människor av sig till mig med små reflektioner om sådant som retat gallfeber på dem och idag var det någon som hade lyssnat på P4 Sörmland, där man under en timmes tid sände information om att man inte får grilla etc. på grund av den rådande värmeböljan med den extrema torkan som följd. Man ägnade 15 minuter per språk – eftersom vi i det här landet har en stor del av befolkningen som inte förstår det språk som talas i landet som de bor i. Först var det information på arabiska och sedan somaliska – den tyska versionen kom sist av allt!

Detta säger en hel del om landet vi bor i och hur vi under allt för lång tid daltat med invandrare! Det var inte länge sedan det konstaterades att arabiska har gått om finskan och numera är det näst största språket i Sverige. Det om något borde vara en varningsklocka för att man misslyckats med integrationen och måste ställa högre krav på de som kommer hit att lära sig språket.

Överallt numera erbjuds det alternativ till svenskan och det är inte längre engelska, utan arabiska eller somaliska. Informationsskyltar utomhus och i offentliga rum, på muséer, i kontakt med vården och andra myndigheter, i skolor, på bibliotek, i simhallar (tvagningsregler t.ex.) – ja överallt ser vi bevis på att vi böjer oss för de som kommer hit istället för att förmå dem att lära sig sitt nya språk. Som om inte detta vore nog så erbjuder vi så klart tolk till allt och alla – även om man bott över 15 år i landet och det är inte dem själva som står för notan som är extremt hög bara inom vården!

I andra länder får du ha med Dig ett lexikon eller en vän om Du ska besöka myndigheter eller sjukhus – inte erbjuds man tolk eller hittar skyltar på svenska!

Jag vill poängtera att detta inte enbart är invandrarnas fel utan självklart är det våra ansvariga politiker som under alltför lång tid stoppat huvudena i sanden istället för att rakryggade våga kräva motprestationer. Det är väl självklart att ingen bemödar sig med att lära sig ett språk när man inte behöver! Tolkar och översättningar till sitt eget språk finns att tillgå överallt. Eftersom de flesta bor i områden där även deras landsmän bor och det finns livsmedelsbutiker där personalen talar samma språk, så behöver man inte kunna ett ord svenska för att kunna klara sig i samhället.

Nyligen fick en nyhetsuppläsare i SVT stark kritik för att han inte kunde tala korrekt svenska och således var svårförståelig. Jag själv tycker hela tilltaget var överdrivet, men det är ändå ett bra exempel på att vi verkligen behöver ta tag i språkproblemet och kräva att invandrare lär sig språket – om så inte sker skall bidragen dras in!

Noterbart är dessutom att det inte är några problem för andra folkgrupper – kineser, thailändare, iranier, latinamerikaner, serber, polacker osv. lär sig språket i de flesta fall och kan tydligen klara av att läsa innantill. De ställer dessutom inte krav på att vi ska anpassa oss till dem. Varför är det sådant daltande med de som talar somaliska och arabiska?

Danmark och Norge ligger långt före oss när det kommer till språkkrav – de har verkligen förstått att integration och språk går hand i hand. När det väl går upp ett ljus för våra politiker här så är det antagligen redan för sent!

 

sprak.jpg

2 reaktioner till “Språkkrav måste införas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s