23-årig kvinna arresterad i Turkiet för att ha uttryckt sin åsikt om Atatürk!

En 23-årig kvinna i Turkiet har arresterats för att ha kritiserat Turkiets landsfader Mustafa Kemal Atatürk.

Bakgrunden till händelsen är att den 23-åriga Safiye Inci har en väninna som hon diskuterar politik med och de hade blivit oense. Inci hade därför spelat in en video, iklädd det heltäckande plagget Chador som sig bör, utanför Anıtkabir, mausoleet över Atatürk i Ankara. Hon vände sig direkt till väninnan och uttalade: -”Jag skäms över att ha kommit hit. Jag har kommit hit eftersom Du har insisterat på det. Jag tycker inte om Atatürk i det stora hela. Atatürk räddade inte heller Turkiet. Du vet att det bara är Atatürister som inte älskar Tayyip (president Recep Tayyip Erdogan). Atatürk kan inte ens vara skit till Tayyip.”

Hon skickade sedan videon till väninnan och trodde att hon skulle behålla den för sig själv, men väninnan lade istället ut den på sociala medier och den fick stor spridning. Inci gjorde lite senare en ny video där hon bad om ursäkt, men det hjälpte inte för Åklagarmyndigheten i Ankara har startat efterforskningar och i lördags knackade polisen på hennes dörr, varpå hon fördes till arresten iförd handklovar.

Incis uttalande har blivit tolkat som en förolämpning mot Atatürk, något som anses som en straffbar handling i Turkiet 80 år efter hans död. En person som öppet förolämpar eller fördömer minnet efter Atatürk, skall dömas till mellan ett och tre års fängelse enligt den turkiska strafflagens paragraf 5816.

Dyrkandet av Atatürk fortsätter även under president Erdogan och Atatürk-byster och monument kan ses överallt i Turkiet. Det finns knappt en skola eller ett offentligt rumt utan en bild av Turkiets första president. Hans mest hängivna anhängare har gärna hans berömda porträtt och signatur tatuerat på kroppen.
Hyllandet av Atatürk är starkast bland anhängarna av Det republikanska folkpartiet (CHP), som beskriver sig själva som kemalister.

Ja, vad ska man säga?! Dessa fanatiker och deras märkliga lagar i diktaturer runt om i världen. Det är tur att vi fortfarande har vår yttrandefrihet intakt, trots att snaran sakta dras åt även här när människor säger vad de tycker. Med tanke på all kritik och nidbilder av våra politiska företrädare som florerar på sociala medier så hade väl hälften av befolkningen blivit arresterade om vi hade haft liknande lagar här.

Vi får hoppas att envåldshärskaren Erdogan, som Inci i princip hyllade i videon, kan dra i några trådar så att hon släpps fri. Det torde inte vara några större problem, med tanke på att han styr över rubbet – även rättsväsendet.

https://www.aftenposten.no/…/23-aringen-sa-hva-hun-mente-om…

turkiet.png

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s