Global uppvärmning kan ligga till grund för det varma klimatet världen över!

Den värmebölja som ligger som ett tjockt täcke över landet ser ut att hålla i sig en månad till i Danmark, så jag antar att även vi får fyra veckor till av värme.

Det är dock inte bara vi i Norden som lider av extrema temperaturer – det verkar vara ett globalt fenomen. I Canada, Ryssland, Japan och Afrika märker man också av den massiva hettan. Forskare pekar försiktigt på att global uppvärmning kan spela en roll i dramat.

Många städer på det nordliga halvklotet har haft torrt och varmt väder i flera månader. I Sverige har vi stora problem med skogsbränder – likaså i Grekland, men även Krasnojarsk-regionen i centrala Ryssland där dagstemperaturen har legat sju grader över det normala, har drabbats av skogsbränder som resulterat i 80.000 hektar uppbränd skog.

I den algeriska byn Ouargla i Saharaöknen har man uppmätt den högsta temperaturen som någonsin registrerats i Afrika – 51,3 grader varmt.

I Japan har temperaturer över 40 grader förorsakat mer än 30 värmerelaterade dödsfall. Tusentals japaner har sökt läkarvård på grund av hettan.

Även i Canada har värmen krävt dödsfall – så många att bårhusen i Montreal är överfyllda och liken måste förvaras någon annanstans i staden.

Det har även slagits rekord på natten – I Oman har nattemperaturen under en period inte varit under
42,6 grader, vilket anses vara den högsta temperatur som någonsin uppmätts i hela världen under dygnets lågtemperaturperiod.

Att värmen i sig är hög och att det i perioder inte regnar är inte onormalt, utan sker från och till. Det som däremot sticker ut enligt klimatexperter både hos danska DMI och internationellt, är att det varma stillastående klimatet är mycket ihållande.

I Europa orsakas torkan av det som DMI-forskare har kallat en omegaformad jetström som pressar regnfyllda lågtryck upp mot de nordliga delarna av Sverige och Norge, med andra ord skapar jetströmmen en nederbördsblockad, vilket sker med jämna mellanrum, men situationens varaktighet förlängs av att jetströmmarna är svaga. Jetströmmarna är globala och när de är svaga medför de lugnt och stabilt väder. Det är svårt att knyta en enskild händelse i klimatet till klimatförändringarna, men det är vissa förhållanden som får klimatforskarna att höja på ögonbrynen en aning.

När temperaturskillnaden mellan Arktis och andra delar av det nordligaste halvklotet blir mindre, blir jetströmmarna långsammare. Nu stiger dessutom temperaturen som en följd av den globala uppvärmningen snabbare i Arktis än den gör i t.ex. Europa, vilket bygger på temperaturskillnaden mellan de två områdena.

Därför pekar nu forskare på den möjligheten att stillastående klimattillstånd – kallt som varmt – kan vara indirekt relaterat till klimatförändringarna, eftersom om de mindre temperaturskillnaderna förorsakas av klimatförändringar, får det klimatet att stå stilla oftare och längre tid åt gången. Samtidigt pekar World Metheorological Organization på (WMO), på att långsamma kall- och varmfronter stämmer överens med modellerna för huruvida Co2-utsläpp påverkar klimatet.

Klimatet är intressant just nu och det lär föranleda en del diskussioner i de kommande partiledardebatterna inför valet. Tur för Miljöpartiet att de kan briljera inom åtminstone en sektor!

japan hetta

Annonser

En reaktion till “Global uppvärmning kan ligga till grund för det varma klimatet världen över!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s