Kvinnlig könsstympning, jihadistgrupper i Mali kan bli hot mot Europa samt bakom kulisserna på Utrikesdepartementet.

Nyligen förblödde den 10-åriga flickan Deeqa Dahir Nuur i Somalia efter att ha blivit omskuren den 14 juli. Troligen kom man åt en ven under ingreppet och när föräldrarna två dagar efter ingreppet fortfarande inte kunde stoppa blödningen, fördes flickan till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Detta har återigen fört upp ämnet på tapeten inom landet eftersom det är ytterst sällan dessa fall får internationell uppmärksamhet.

Kvinnan som utförde könsstympningen har ännu inte arresterats eftersom det inte finns någon lag mot kvinnlig könsstympning och offret blir således bara ännu en siffra i statistiken av dödsfall som sker på daglig basis runt om i landet. Somalia har genom sina 98%, det högsta antalet omskurna kvinnor och flickor i världen. Aktivister hoppas på att det här uppmärksammade fallet ska sätta press på regeringen att införa nolltolerans.

Det är allmänt känt att kvinnlig könsstympning även förekommer i Sverige, trots att det är förbjudet enligt lag och vittnesmålen från förskolepedagoger är otaliga. De som inte skickar hem flickorna för att utföra ingreppen, genomför det hemma. Mörkertalet är stort och nu när det är sommarlov är det nog många flickor som skickats till hemlandet för att genomgå könsstympning eller att tvingas gifta sig.

Men i Sverige lägger vi oss inte i andra människors kulturer oavsett hur barbariska dessa är – våra makthavare ser hellre mellan fingrarna och låter det fortgå än att trampa potentiella väljare på tårna! Det finns säkerligen någon utredning eller menlöst integrationsprojekt som de kan hänvisa till om de får frågan. Under tiden sviker Sverige alla dessa vingklippta flickor – Sveriges första feministiska regering är en skam på torra land!

https://www.independent.co.uk/…/fgm-girl-dies-bleed-death-s…
———————————————

Konflikten i Mali har trappats upp. Under två dagars våldsamma attacker i slutet av april dödades över 40 civila i norra Mali av grupper med jihadistanknytning. Två veckor tidigare attackerades ökenstaden Timbuktus flygplats, där en FN-soldat dödades och nära 20 soldater från franska trupper och FN skadades. Mali, som en gång stod ut som en demokratisk och stabil stat i Afrika, har blivit en av de farligaste FN-insatserna i världen. Under 2016 genomförde jihadistiska grupper fler än 250 attacker i Mali och den omgivande västafrikanska regionen. Konflikten har spridit sig och en ny, större kris finns i landets centrum. Staten saknar idag kontroll över delar av landets centrala områden och Malis armé har vid flera tillfällen, både i norr och i söder, dödat oskyldiga genom att man förväxlat civila med jihadister. Det har spätt på misstron mot staten och fått fler att ansluta sig till jihadisterna.

En lösning på konflikten verkar mer avlägsen än någonsin och nu hotas även presidentvalet den 29 juli samt därmed det bräckliga fredsavtal som undertecknades i juni 2015. De lokala och regionala valen har redan skjutits upp två gånger, senast den 1 april. Valdeltagandet omgärdas dessutom av en rad frågetecken – unga som har fyllt 18 under de senaste årens oroligheter saknar ID-kort och är inte registrerade i röstlängden och många varnar också för att jihadister kommer att angripa valen. Ett annat problem är att många malier befinner sig i flyktingläger i grannländer dit de flydde undan oroligheterna 2012 – de har inte heller möjlighet att rösta.

Malis nationella försoningsminister Mohamed el Moctar är ändå övertygad om att sommarens val kommer att genomföras.
-”Mali är trots allt demokratiskt och ett problematiskt vakuum skulle uppstå om valet ställs in. Vi hoppas att många ska ha kommit hem i juli. Om det fortfarande finns flyktingar i Mauretanien, Burkina Faso eller Niger kommer de ges möjlighet att rösta i lägren.

Det finns en stark oro för att jihadistgrupperna kan spridas till andra länder i regionen och även utgöra hot mot Europa. Sedan årsskiftet har franska trupper i Mali genomfört flera räder mot jihadister och vid ett par tillfällen har fransmännen samarbetat med före detta tuaregrebeller. Tuaregerna har även under de senaste veckorna genomfört flera egna attacker mot personer de anser har anknytning till jihadisterna. Källor uppger att uppemot 95 personer dödats, förmodligen av tuareggrupperna. FN talar om utomrättsliga avrättningar. Målet är enligt tuaregrebellerna att slå ut jihadisterna, men det hela har urartat i stora konflikter mellan lokala folkgrupper. Att döda civila och sprida osämja och rädsla mellan lokala folkgrupper befaras även vara ett sätt för jihadisterna att gynna sin sak – i utbyte mot beskydd värvar de nya anhängare och deras övergripande mål är en islamisk stat i Mali.

Fler jihadistgrupper i Europa är precis vad vi behöver! Vi får hoppas på att demokratin segrar i slutändan.

För övrigt förundras jag över att vi inte har fått en anstormning av människor från Mali till Sverige som kräver asyl. De verkar hålla sig i flyktinglägren i sina närområden istället – redo att återvända hem så fort lugnet har lagt sig som sig bör.

Annorlunda är det med dessa afghaner – det är inte krig i Afghanistan och afghanerna saknar skyddsskäl, men ändå kräver de PUT och får det på skattebetalarnas bekostnad. Något är ruttet i det lilla kungadömet i norr där tusentals migranter som far med lögner och fått avslag på sin asylansökan i enlighet med svensk lag ändå får stanna i landet.

https://www.hbl.fi/…/hela-regionens-sakerhet-star-pa-spel-…/
———————————————–

Slutligen skriver Ledarsidorna idag ett sanningens ord om hur illa ställt det är med Sveriges utrikesdepartement där politisk aktivism, precis som på många andra håll bland våra statliga myndigheter, flödar för fullt och tjänstemän inte drar sig för att gå bakom ryggen på den politiska ledningen när beslut går dem emot.

Helt klart läsvärt!

https://ledarsidorna.se/…/prideaktivister-pa-ud-gar-bakom-…/

nyheter

Annonser

4 reaktioner till “Kvinnlig könsstympning, jihadistgrupper i Mali kan bli hot mot Europa samt bakom kulisserna på Utrikesdepartementet.

  1. I Danmark blev et förälderpar dömt för dessa grufulda handlingar – tyvärr blev straffen ved överklagning nedsatt – men tros alt en dom, som förhåbentlig kan have et preventiv syfte 👍🇩🇰

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s