Sannfinländarna öppnar upp för samarbete med Sverigedemokraterna!

Förra veckan var det norska Fremskrittspartiet som, efter att tidigare ha gett kalla handen, öppnade upp för samarbete med Sverigedemokraterna och nu börjar det hända saker även hos våra grannar på den östra sidan.

Sannfinländarna har tidigare inte velat associeras med Sverigedemokraterna, men nu ritas kartan om. För bara ett par veckor sedan valdes Sverigedemokraterna in i den konservativa gruppen ECR i Europaparlamentet, där redan Sannfinländarna och Dansk Folkeparti sitter och gruppen anses ha goda chanser att bli störst i EU-valet i maj nästa år.

Tidigare idag uppträdde Sverigedemokraterna på samma scen som Sannfinländarna, som bjudit in dem till sin partitimme på Finlandsarenan i Björneborg. Sannfinländarna vill nu, under ledning av Jussi Halla-aho, gärna samarbeta med SD. Med bara ett år kvar till brexit strider dessutom inte längre Brittiska Tories, som tidigare inte varit förtjusta i att välja in SD i samma grupp, om sammansättningen i Europaparlamentet. Peter Lundgren, Europaparlamentariker för Sverigedemokraterna, säger att det har bidragit till att ändra inställningen till partiet.

Partisekreteraren Richard Jomshof säger att det handlar om att vinna legitimitet.
”- UKIP och Nigel Farage har varit en förebild för oss, men nu när de fått igenom brexit så kommer de inte längre att vara en del av EU. Vad vi nu behöver är att samarbeta med en bredare grupp partier som står oss nära. Det handlar om att visa att vi har vänner i andra länder om vi ska vara ett trovärdigt regeringsparti. Vi tjänar på att vara i en grupp med till exempel Tories, men när Tories inte längre är där finns det även andra stora partier i Europa: Polska regeringspartiet Lag och Rättvisa är ett av dem som troligen blir störst i gruppen efter Tories. Jag tror att partier som våra går framåt efter EU-valet. Det kommer att förändra den politiska kartan, vilket redan skett i Ungern, Polen och Tjeckien – men även Österrike och Italien vill föra Europa i en annan riktning. Vi har partier i gruppen som tar upp euroskepticism, invandring, islamisering och värdefrågor. Det kommer att hända mycket nästa år, men det är bara som jag spekulerar.”

Partiledarbytet i Sannfinländarna har varit en aspekt som satt i gång närmandet till Sverigedemokraterna.
”- I Finland följer vi noga er utveckling. Den stigmatisering man lagt på SD tycks ju ha varit en modell för hur mainstream-partier behandlar oss, men det måste förändras hos er nu och efter det förändras det hos oss. Er framgång i det svenska riksdagsvalet är en bra sak för oss.”

Att börja samarbeta mer i Norden och Europa är en del av SD:s mognadsprocess anser Jomshof.
”- Vi måste uppföra oss och vi måste ha bra politiker. Andra grupperingar har samarbete över gränserna – både Socialdemokrater, Miljöpartiet och de liberala. Då måste våra partier också samarbeta – det är nödvändigt för att vara en samlad politisk kraft mot de andra partierna. Det finns likheter mellan Sannfinländarna och Sverigedemokraterna i synen på invandring, kultur, familjepolitik samt att samhället behöver samlade värderingar. Sverige ska ha en politik som den för 30-40 år sedan när man tittar på invandringen och assimileringen. Det behövs ett starkt samarbete mellan nationalstater för att vara en enig kraft mot den övriga världen.

Jomshof säger vidare att kartan redan ritats om inför valet i Sverige.
”- Tidigare var det två stora partier – nu är det tre stora. SD kan nå 25% i valet och jag tror att vi kommer in i regeringen, frågan är om det sker nu eller vid nästa val. Målet är att ingen ska kunna bilda regering utan att ta hänsyn till SD.”

Riktigt intressant att se att våra nordiska grannar är villiga att samarbeta – en nordisk union kanske inte är en utopi trots allt.

Yougovs julimätning visade återigen att Sverigedemokraterna är största parti, så jag förstår att de har segervittring i partiet.

Samtidigt som SD hittat nya väljargrupper, har man även tappat många av de trogna väljare som man haft genom åren och det är den grupp som känner stort missnöje över SD:s utveckling till att bli ett ”rumsrent” parti. Alla som har läst partiprogrammet vet att SD idag är som vilket parti som helst, med den stora skillnaden att de har konkreta förslag till hur man ska komma till rätta med många av de problem som den nuvarande och dåvarande regeringen skapat åt oss. Detta har gemene man förstått, därav partiets rusch i opinionsmätningarna – däremot har övriga partier och massmedia fortfarande inte klarat av att svälja förtreten, vilket föranlett att dödläget består.

Frågan är vart alla dessa missnöjda väljare vänder sig – de som inte står ut med tanken på att SD t.ex. är Israel-vänliga och vill tillåta homoadoptioner samt att de inte vill repatriera människor som har bosatt sig i Sverige? Jag gissar på AfS eller NMR.

Samtidigt är det ingen direkt förlust, för att uppnå förändring behöver vi drivna politiker med sunda värderingar och nya idéer -bakåtsträvare eller hardcore-förespråkare göre sig icke besvär!

https://www.hbl.fi/…/sverigedemokrater-och-sannfinlandare-…/

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s