Sveriges regering har vänt ryggen åt samerna i över 29 år!

För en gångs skull skall jag ge en miljöpartist cred – nämligen Alice Bah Kuhnke.

Det handlar om Sveriges hantering av ”ILO 169”, FN-konventionen om urfolkens rättigheter från 1989 som betonar landrättigheter för urfolk och utgör en grundpelare inom FN:s regelverk om mänskliga rättigheter. 22 länder, nästan alla länder med urfolk i världen, har ratificerat ILO 169, men i Sverige har frågan förhalats i 29 år. Sverige får därför allt hårdare internationell kritik från bland annat FN:s Rasdiskrimineringskommission.

Frågan har länge varit känslig i Sverige, eftersom urfolket samernas rätt till land krockar med regeringens storslagna planer för utbyggnad av gruvor och vindkraft samt konflikter med övrig lokalbefolkning på stora ytor i norr.

Det förra justitierådet Bertil Bengtsson utförde år 2015 en juridisk utredning bakom kulisserna om just ILO 169 – en rättslig analys på nära 50 sidor som sedan gömdes i regeringskansliet.

Alice Bah Kuhnke (MP) driver frågan hårt i den nuvarande regeringen men har starkt motstånd från Socialdemokrater från norra Sverige som starkt är emot. Bah Kuhnke har till och med haft möten över blockgränserna med bland annat företrädare för M och C för att få majoriteten att ratificera ILO 169, men utan att lyckas.

Värt att notera är att själva andemeningen i ILO169 är att urfolkens äganderätt och besittningsrätt till mark och vatten skall erkännas – något som Sverige driver hårt i andra länder med urfolk genom biståndsmyndigheten SIDA.

Svenska Dagbladet har gjort flera försök att få ut ILO 169-promemorian, men inte fått gehör för sin begäran.

Ännu en anledning att inte rösta på Socialdemokraterna med andra ord! Hur mycket fuffens har detta parti egentligen på sitt samvete?!

Enligt Bah Kuhnke är inte det svåraste att få med alla socialdemokrater, utan snarare att få majoritet för beslutet i riksdagen.

Det hade varit intressant att höra hur Sverigedemokraterna och Medborgerlig Samling samt Alternativ för Sverige ställer sig till detta!

Det är också rätt intressant att regeringen gör allt som står i sin makt för att göra muslimerna nöjda i det här landet. Allt som denna folkgrupp ber om, får de också – man tillåter till och med böneutrop utan att opponera sig! Men sin egen urbefolkning har man tydligen inte mycket till övers för – skamligt! Med det sagt så menar jag inte att jag har något emot muslimer i allmänhet, däremot vill jag att de ska anpassa sig och leva sekulariserat om de väljer att bosätta sig här, precis som vi skulle få göra om det vore ombytta roller.

Frågan är således – vem förutom Miljöpartiet står upp för vår egen urbefolkning samerna?

https://www.svd.se/hemlig-utredning-goms-av-regeringen-spra…

Samerna

Annonser

3 reaktioner till “Sveriges regering har vänt ryggen åt samerna i över 29 år!

 1. Detta med urbefolkningen samerna och deras rättigheter har stötts och blötts i många år. Verkar vara en oerhört svår juridisk fråga. Svårt att entydigt ”döma av” frågan tycker jag att det verkar. Vad Alice Bah Kuhnke hävdar tillåter jag mig att ta med en nypa salt.

  Gillad av 1 person

 2. Intressant kommentar från vän på VK som ger lite perspektiv.

  Samer är inte vårt lands urfolk skandinaver har levt här i 11000 år samer ca 2000 år. Vi har varvat deras närvaro i Sverige med 9000 år! Deras renskötsel som den ser ut idag kom till för att kungen ville beskatta samerna. Innan dess var renhållningen mest som dragdjur för deras nomadiska livsstil. När dom kom hit så blandades deras gener med våra dom fick barn med skandinaver så vi har samma anfäder från ca år 0 vi är bröder och systrar helt enkelt.

  Så vad har vi idag? Samer med rennäring som uppbär privilegier precis som kungahuset. Samer utan renar och andra svenskar har inga privilegier och vi är dessutom släkt.

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6555782

  http://jinge.se/natur/samerna-och-sameland.htm

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s