Grott-dramat ältas i det oändliga, kommunpolitiken lämnar mer att önska samt snart läge för strejk bland poliser och vårdpersonal!

Efter att ha skannat igenom både det svenska och internationella nyhetsutbudet tidigt på morgonen, kan jag konstatera att läget är lugnt för en gångs skull.

Det är däremot anmärkningsvärt att tidningarna världen över fortsätter att skriva om de thailändska pojkarna i grottan trots att dramat är över. Hur länge kan det finnas ett nyhetsvärde? Nu börjar vissa skribenter dessutom dra paralleller till migrationen och migranter som drunknar i Medelhavet – vi kände empati med pojkarna i grottan och vi får därför inte vända ryggen åt andra barn i nöd. Det är glädjande att grott-dramat fick ett lyckligt slut, men nu är detta ämne urvattnat och det är dags att vända blad!

Igår fick jag hem den första lokalpolitiska valinformationen och det var Socialdemokraterna som skickade en sommarhälsning om att de vill fortsätta göra Ystad till en trygg kommun där alla är välkomna. Jag tror att mitt intresse för kommunpolitik kan likställas med hur gemene man känner för riksdagspolitiken – det vill säga tråkigt och intetsägande. Jag ska villigt erkänna att jag inte röstat på SD i något av kommunvalen hittills utan det har blivit M och S. När man läser igenom de olika partiernas partiprogram inför varje lokalval så är det inte särskilt stor skillnad alls och partiföreträdarna känns inte heller varken trovärdiga eller intressanta – vad brinner de för? Eftersom jag har barn så röstar jag på det parti som haft bäst skol- och familjepolitik i kommunen, men man hade önskat ett större engagemang från våra lokalpolitikers sida att vilja träffa väljarna och sälja in sitt parti – nu måste man bege sig ned till gågatan i Ystad för att få syn på dem. Det Heberlein Ann gör i Lund – det vill säga erbjuder hembesök är verkligen ett smart initiativ och jag hade önskat att mina lokalpolitiker hade gjort detsamma för det hade verkligen lett till intressanta samtal samt att man på ett annat sätt hade kunnat bedöma kandidaterna och den politik de önskar driva. Jag hoppas att hennes beundransvärda initiativ ger ringar på vattnet och inspirerar fler lokalpolitiker att våga möta väljarna.

Igår kväll tänkte jag på våra stackars underbetalda poliser och vårdpersonal samt hur länge till de kommer att orka. Idag var det en artikel i the Guardian som relaterar till ämnet.

Det rör sig om att sjuksköterskorna på Nya Zeeland har fått nog och nu går ut i storstrejk. Nya Zeeländska sjukhus har ställt in operationer och avbokat patienter efter att 30.000 sjuksköterskor gått ut i den första nationella strejken på 30 år. Den 24 timmar långa strejken började idag och kommer efter att flera månaders förhandlingar mellan regeringen och sjuksköterskorna gått i stäv. Man låter nu sjukhusen tackla kampen mot vinterns influensor utan nödvändig personal och långa väntetider på akutmottagningarna är att vänta runt om i landet.

Sjuksköterskorna menar att de är överarbetade och underbetalda med otrygga arbetsförhållanden som leder till utbrändhet samt utmattning. Patienternas hälsotillstånd och omhändertagande sätts på spel när man kompromissar med rutiner. Regeringen å sin sida skyller på att det saknas pengar.

Känns det igen? Jag förstår inte varför inte svensk vårdpersonal och poliser gör något liknande – det är uppenbart att de inte kommer att få gehör för sin sak från våra makthavare om de inte tar till mer drastiska åtgärder.

För övrigt verkar fler demonstrationer vara på gång i Nya Zeeland – förskollärare planerar en landsomfattande strejk den 15 augusti, där de kräver högre lön och under de senaste två månaderna har busschaufförer, biografanställda samt snabbmatspersonal indikerat att de ämnar ta till strejk-aktioner.

https://www.theguardian.com/…/be-fair-to-those-who-care-new…

sjsk

Annonser

4 reaktioner till “Grott-dramat ältas i det oändliga, kommunpolitiken lämnar mer att önska samt snart läge för strejk bland poliser och vårdpersonal!

  1. Tänk om all personal inom sjukvården och polisen satte igång en stor gemensam strjek, nu innan valet.
    Då hade det kanske hänt något omvälvande i regering och riksdag.
    Men, jag skriver men, för det är nog bara en dröm.

    Gillad av 1 person

  2. Det med strejker och demonstrationer är ju något som är förbehållet för vissa organisationer med olika särintressen.Numera är det manifestationer för ensamkommande och HBTQ människor som många brinner för och måste ju då manifestera för det.Problemet är ju att det nästan bara är människor med en annan sexuell läggning än den tidigare vedertagna som demonstrerar för sin egen sak.Och även då de ensamkommande och deras familjekontakter som visar sitt missnöje.Och när det gäller den kategorin som ligger inom statens ansvar som polis, rättsväsendet, sjukvården och till och med järnvägspersonal som lyder under staten är förbjudna i lag att strejka.Det går under namnet Samhällsfarligt och är något som de fackliga organisationerna har godkänt för länge sedan.Och sedan så ligger det ju inte i den svenska mentaliteten att bråka och gå ut skrika på gator och torg i de stora frågorna.Allting är ju så bra i Sverige.Då är det är lättare att engagera sig i frågor som rör Långtbortistan och annat som inte är in på husknuten.Vi har ju fått i oss via modersmjölken att här i Sverige bråkar man inte.Man samtalar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s