Internationellt nyhetssvep 2018-07-09

Det har hänt mycket intressant i världen så här kommer ett internationellt nyhetssvep på kvällen för ovanlighetens skull och det berör Erdogan som idag svors in som president på nytt, regeringskrisen i England, Frankrikes president markerar mot radikal islam samt nya uppgifter om den nya migrant-rutten till Spanien.

Idag svors Recep Tayyip Erdogan in som fortsatt president i Turkiet och med en kraftigt utökad makt.

Erdogan blir nu både statsöverhuvud och regeringschef – statsministerposten är avskaffad. Han vill få makt över rättsväsendet och kan således styra via dekret. Han kommer att sitta vid makten i första omgången till år 2023.

I valkampen varnade den turkiska oppositionen för att ett enmansvälde väntade med Erdogan vid makten, medans Erdogan höll fast vid sitt motto: ”Ett storslaget Turkiet behöver en stark ledare”.

Det tidigare sekulariserade landet har under Erdogans järnstyre blivit alltmer islamiserat och ironiskt nog besökte Erdogan efter ceremonin mausoleet till Mustafa Kemal Atatürk, som grundlade det moderna och sekulariserade Turkiet.

Mycket beklagligt för alla kvinnor och flickor i landet – det är nog bara en tidsfråga innan islam tillåts ta över helt och hållet.

https://www.aftenposten.no/…/Erdogan-tatt-i-ed-som-tyrkisk-…
—————————

Ingen har väl missat att Englands utrikesminister Boris Johnson avgått idag – den tredje ministern på kort tid som valt att lämna regeringen. Johnson skriver i sitt avskedsbrev att hans dröm om Brexit är döende. Nu uppstår frågan om huruvida Theresa May kan sitta kvar vid makten eller om ett nyval måste till.

I bakgrunden spökar också möjligheten att Trump och Putin ska spräcka den Europeiska Unionen. Fortsättning följer med andra ord.

https://www.aftenposten.no/…/Boris-Johnson-trekker-seg-som-…
—————————-

Vid ett möte i Versailles idag deklarerade Macron att han vill införa ett regelverk för islam i Frankrike. Detta ramverk skall se till att religion praktiseras överallt på ett sätt som överensstämmer med lagen.
”- Republiken har ingen anledning att ha mer svårigheter med islam än med andra religioner. Men det finns en radikal, aggressiv tolkning av islam som ämnar utmana våra lagar och regler. Alla behöver känna till att i Frankrike är det fritt att tänka och kritisera samt jämställdhet mellan kvinnor och män är okränkbara principer. Jag vet att majoriteten av våra muslimska medborgare känner till, delar och stödjer vår uppfattning.”

Macron sätter försiktigt ned foten i frågan om radikal islam, men bra att han tar upp det i alla fall.

Oavsett vem som blir ny statsminister i Sverige så bör den personen omgående hålla ett liknande tal och klargöra att vi i Sverige inte tolererar kvinnoförtryck, hederskultur, sharialagar eller någon form av radikal islam!

https://kurier.at/…/macron-will-rahmen-und-regeln…/400063883
—————————-

Som jag skrev om igår har det skapas en ny riskfull rutt för migranter från Afrika som vill ta sig till Europa – nämligen från Marocko till Spanien med båt. Över 22.000 personer tog sig över den vägen under år 2017 och hittills i år har mer än 15.000 personer nått Spanien vattenvägen.

Jordan Times har idag en artikel som visar på hur desperata migranterna är och att de tänker ta sig till Europa till varje pris – att återvända hem är helt otänkbart.

På en soptipp i Marocko lever många unga män från afrikanska länder i väntan på att ta sig över till Spanien och de livnär sig på matrester som sopbilarna dumpar. De har inte tvättat sig på flera veckor och det börjar tära på hälsan, men de ser inget annat alternativ.

Förra månaden avslöjade Europol ett organiserat trafficking-nätverk som smugglat över 100 barn från Marocko till Spanien till en kostnad av 2.000-8.000 Euro per barn.

Ett andra gäng kidnappade unga migranter och tvingade deras familjer i Marocko att betala 500 Euro för att få dem frisläppta.

Många av de Marockanska gatubarn som härjat i Stockholms innerstad har antagligen kommit den här vägen.

Det är verkligen ett getingbo för EU att lösa det här med migrantkrisen, men tyvärr lyssnar de inte på experternas råd så oavsett vad de väljer kommer det varken gynna oss eller migranterna på sikt.

http://www.jordantimes.com/…/migrants-dreaming-spain-live-m…

nyheter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s