Uppdatering krig migrationskrisen i Europa!

Om man jämför med samma period förra året så har det skett en märkbar minskning av antalet personer som flyr till Europa, men Spanien är ett undantag. Under en längre tid har en växande trafik av flyktingar och migranter från Afrika via Medelhavet till Spanien väckt uppmärksamhet. Italien är det land som traditionellt sett mottagit flest flyktingar och migranter, men i år har den rollen övertagits av Spanien. Enbart i juni ankom cirka 6.000 flyktingar och migranter till den spanska kusten.
Fabrice Leggeri, chef för EU:s gränsagentur Frontex:
-”Om Du frågar mig vad jag verkligen fruktar så svarar jag Spanien. Om siffrorna fortsätter att stiga så mycket som på den senaste tiden så kommer den här rutten att bli den mest viktiga.”

Enligt Frontex beror utvecklingen bland annat på att flyktingar och migranter inte längre ankommer till Europa med båt som sänds ut från Libyens kust. Hittills har det varit så att många migranter från transitlandet Niger har letts vidare till Libyen och därifrån avseglat till Italien. Men Libyen präglas av kidnappningar och slavhandel så nu går rutten istället till Marocko, där båtarna seglar ut på den västliga delen av Medelhavet mot Spanien.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar om att förutom migranter från Afrika är det i stigande grad även flyktingar och migranter från länder som Pakistan och Sri Lanka. Det ses även tydliga tecken på att den här rutten har blivit mest populär hos människosmugglarna som i många fall organiserar resorna.

Vilken tur för människosmugglarna och migranterna att Spanien nyligen valt en ny EU-vänlig regering som gärna tar emot all världens migranter – man har även deklarerat att man kommer att göra allt som står i sin makt för att ta bort taggtrådsstängslen runt Spaniens gränser. Jag håller med Frontex-chefen om att Spanien är ett land att frukta – särskilt regeringen!

https://politiken.dk/udland/art6620970/»Hvis-De-spørger-mig-hvad-jeg-virkelig-frygter-Så-svarer-jeg-Spanien«
—————————————–

Idag har även Aftenposten en intressant artikel om migrantkrisen till följd av kriget i Syrien. President Bashar al-Assads styrkor och deras allierade har erövrat hela centrala Syrien och nu har turen kommit till den södra delen. Slaget står bland annat om byn Daraa där det syriska upproret startade våren 2011.

Israel har sänt förstärkningar till Golanhöjden, som de erövrade från Syrien för över 50 år sedan och bemanningen är förstärkt med stridsvagnar och infanteri. Det är dock inte syriska stridsvagnar som de kikar ned på den här gången, utan upp till 189.000 internt fördrivna syrier. Tusentals familjer har de sista två veckorna placerat sig vid gränsen mot israelkontrollerat område. På den andra sidan ligger det dödliga minfält och soldater som har fått order om att hindra att någon tar sig igenom. Orsaken till att så många söker skydd vid gränsen mot Israel, beror på att de syriska regeringsstyrkorna visat sig vara mycket påpassliga med att inte skjuta för nära israelernas ställningar.

FN uppger att mellan 285.000-325.000 människor är på flykt under mycket svåra förhållanden och det kommer rapporter om barn som har avlidit på grund av de omänskliga förhållandena. Människor lever ute i naturen i 45 graders värme, vilket går hårt åt barnen. FN har fått rapporter om att 15 personer vid gränsen mot Jordanien och en person vid Golanhöjden mist livet på grund av att ha blivit stuckna av skorpioner, uttorkning och sjukdomar från smutsigt vatten.

Den israeliska krigshären har gett humanitär hjälp åt människor som befinner sig i de upprorskontrollerade delarna av södra Syrien i flera år. 4.000 syrier har fått medicinsk behandling på israeliska sjukhus, men enligt Human Rights Watch är det inte i närheten av att täcka behoven. De har dock fått indikationer på att israeliska myndigheter och biståndsgrupper som ger hjälp har planer på att öka insatsen.

Human Rights Watch ber i ett uttalande både Israel och Jordanien om att ta emot flyktningarna som nu samlar sig vid gränserna. Även FN:s organ for flyktingar, UNHCR, ber Jordanien att öppna sina gränser. Det är emellertid inget som tyder på att varken Israel eller Jordanien kommer att ändra sin hållning som fram till nu varit att hjälpa flyktingarna där de är – nämligen inne i Syrien. FN har emellertid problem med att få in hjälpsändningar i Syrien och en försening av den humanitära hjälpen kan leda till katastrofala resultat.

Jordanien har under alla år stöttat och hjälpt flyktingar både i sitt eget land och i närområdet, vilket de ska ha en eloge för tycker jag. I dagens Jordan Times skriver man dessutom att den syriska regeringen och rebellerna nu nått en överenskommelse om eld upphör, vilket medför att tusentals fördrivna syrier kan återvända hem. Vi får hoppas på att det även innefattar alla familjer som befinner sig vid Golanhöjden. Jerusalem Post skriver också om det idag och det rör sig om 28.000 syrier som börjat återvända hem – dessutom var det Ryssland som låg bakom fredsförhandlingen, kanske därför det inte skrivs så mycket om det i svensk media där man ständigt och jämt har en nagel i ögat till både Israel och Ryssland.

https://www.aftenposten.no/…/189000-flyktninger-gjemmer-seg…

https://www.jpost.com/…/Report-28000-Syrian-refugees-return…

frontex

Annonser

En reaktion till “Uppdatering krig migrationskrisen i Europa!

  1. Spaniens hållning betyder att det blir minst 500 till 1000 s.k. gatubarn från Marocko i bl.a. Stockholm. Som bekant så försörjer de sig på brott även här. Vi får hoppas att de väljer Södermalm som sin hemvist. Detta för att PK folket ska få känna på den verklighet som i dag är de flesta svenskars vardag.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s